Fahiş zam yapan ev sahibi ve emlakçılara 100 bin TL para cezası!

Deprem sonrası Türkiye tek yürek olarak yaraları sarmaya çalışırken bazı fırsatçılar depremzedelerin göç ettikleri il ve ilçelerdeki kiralık, satılık ev fiyatlarına fahiş zamlar yapmıştı.

Kahramanmaraş depreminde 43 bin kişi hayatını kaybederken deprem sonrasında evini kaybeden kişiler de göç etmeye başlamıştı. Soğuk kış koşullarında çadırlarda barınmak istemeyen ve devam eden artçı depremler nedeni ile bölgeden kaçışlar artarken depremzedelerin yoğun göç ettikleri il ve ilçelerde ise hem kiralık hem de satılık ev fiyatlarında rekor yükselişler yaşanmıştı. 

Yaşanan yükseliş büyük tepki çekerken "insanlık enkaz altında kaldı" dedirtecek fiyat artışlarına müdahale kararı alındı. Depremzedelerin en çok göç ettikleri illerin arasında yer alan Konya'da da kiralık ev fiyatlarının deprem öncesine oranla nerede ise yüzde 40-50 zamlandığı belirtilmişti. Konya Ticaret İl Müdürlüğü konu hakkında emsal oluşturacak bir karara imza attı. 

KİRALIK EV FİYATLARINDA FIRSATÇILIK YAPANLARA REKOR PARA CEZASI! 

Konya'da kiralık ev fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş tepki çekmeye devam ederken konu hakkında Konya Ticaret İl Müdürlüğü emsal oluşturacak bir karara imza attı. Yapılan açıklama kapsamında Konya Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ev kiralarının yanı sıra gıda, çocuk bezi, temizlik ürünleri hakkında denetimler başladı. 

 KİRALARA FAHİŞ ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Kiralık ev fiyatları bu seferde de deprem nedeni ile zamlanırken depremzedelerin büyük göçü sonrasında fiyatlar yüzde 30 ila 40 arasında zamlandı. Yapılan zamlar büyük tepki çekerken Konya Ticaret İl Müdürlüğü devreye girdi. İl müdürlüğüne yapılan tüm şikayetler tek tek incelenirken zam yaptığı belirtilen ev sahipleri ve emlakçılar için hazırlanan raporlar Ticaret Bakanlığı’nın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na sevk ediliyor. 

Kurul burada yapmış olduğu değerlendirmesinde fahiş fiyat artışı yapıldığını tespit etmesi durumunda 100 bin liraya kadar para cezası uygulayabiliyor. Bazı online internet sitelerinde deprem öncesi ve sonrası fiyatlar karşılaştırıldığında kirası 5 bin TL olan bir dairenin deprem sonrası 7 bin liraya, 7 bin TL olan bir evin ise 10 bin liraya yükseltildiği görülüyor. 

Emlak Haberleri Haberleri