Fay yasası geliyor! Hatay Kahramanmaraş İzmir Denizli Erzincan Manisa Konya 24 ile konut yasağı masada - Türkiye Kahramanmaraş depremi ile 6 Şubat tarihinde büyük bir yıkıma uğramış, Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi ile 11 ilde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
Yaşanan deprem felaketinin ardından ortaya çıkan görüntüler Türkiye'nin bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmesine neden olurken fay yasası bir kere daha gündeme gelmişti. Depremin yarattığı büyük tahribat ve yeni yapılan binalarda dahi yıkımın meydana gelmesi aktif fay hattı üzerindeki şehirlerde alarm durumuna geçilmesine neden olmuştu.
AKTİF FAY HATTI ÜZERİNE YAPILAN BİNA YIKILMADAN KALABİLİR Mİ?
AFAD tarafından hazırlanan taslakta 22 il merkezi ve 110 ilçede yapı stokunun yeniden düzenlenmesi planlanırken fay üzerindeki bölgelerin imara kapatılması öngörülüyor. Yüzey kırıklarının tespit edilmesi, bu alanlara sakınım bantları yapılması, fay hattı üzerinde yer alan bölgelerin imara kapatılması, bu alanlar üzerinde yer alan konutların yıkılarak güvenli bölgelere taşınması gibi düzenlemeler yer alıyor.
Konu hakkında değerlendirme yapan İSTANBUL Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz 2019 senesinde deprem yönetmeliğinin çıkarıldığını hatırlatarak yapılan konutların bu yönetmeliğe uygun yapılması durumunda çökmeyeceğini ancak şiddetli depremlerde hasar alacağını ifade etti Tüyzüs "Şöyle, diri fay ya da fay yakınındaki zonlar üzerinde binanız varsa ve deprem olursa kurtulma şansınız yoktur! 6 Şubat’ta örneğini gördük; diri fay üzerine inşa edilen yollar yarıldı, demiryolları büküldü. Diri fay hattı üzerindeki yapı da ne kadar muhteşem inşa edilmiş olursa olsun ayakta kalmaz" diyerek mutlaka yıkılacağını ifade etti.
DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLLER! AKTİF FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER HANGİLERİ?
Aktif fay hattı üzerine kurulu bulunan 24 il; Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Kütahya, Burdur, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Erzurum, Tokat ve Erzincan olarak sıralandı. Kanunun çıkması durumunda bu illerde yapılacak olan imar planı değişikliği ile 100 bin binanın taşınabileceği ifade ediliyor.