Kira sözleşmeleri belirli süreli olup sözleşmede yer alan maddeler, sözleşme sürecinde geçerli olur. Sözleşme süreci dolmadan kiracılar evden çıkarılamaz. Kira sözleşmesi sonunda ise kirasını yenilemek isteyenler için kira artış oranları esas alınır.
Yasal hükümlülükler kapsamında koruma altında olan kira artış oranı, kanunda yer aldığı oranda artırılabilir. Üzerinde bir artış ise söz konusu olamaz. Bazı durumlarda ise ev sahipleri fazla kira talebinde bulunabiliyorlar. Böyle bir durumda karşılaşılması durumunda ise kiracıların neler yapacağını sizlerle paylaşıyoruz.
KİRA SÖZLEŞMELERİNİN YENİLENMESİNDE YASAL ZAM ORANI
Kira sözleşmeleri yenilenmek istediğinde kiracılar ve ev sahipleri "1 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında zam oranlarını belirleyecek.
O dönem torba yasa olarak meclisten geçen düzenleme kira artış oranlarını TÜFE rakamlarına göre belirlenmesini sağlıyor. Gerçekleştirilecek görüşmeler kapsamında ev sahipleri ve kiracılar son 12 ayın TÜFE rakamlarına göre zam pazarlığı yapacaklar.
Son 12 ayda oluşan TÜFE rakamları üst sınır olarak kira zam oranı belirlenecek. Bir örnek vermek gerekirse; Ağustos 2021 döneminde kira sözleşmesinin süresi sona erecek ve sözleşme yenileyecek olan vatandaşlar TÜİK tarafından açıklanan son 12 ayın TÜFE rakamı olan yüzde 15.15 oranını esas alacaklar.
Sözleşme yenileme sürecinde ev sahibi en fazla bu oranda zam talep edebilir. Ancak ev sahibi ve kiracı bu rakamın altında daha düşük oranda anlaşabilirler. İlan edilen 12 aylık TÜFE rakamları üst sınırı belirler. Örneğin 1000 TL ev kirası ödeyen bir aile Ağustos 2021 döneminde yeni sözleşme imzalayacak ise ev sahibi en fazla yüzde 15.15 oranında yani 151 TL zam yapabilir.
YASAL ORANIN ÜZERİNDE ZAM YAPILMAK İSTENİRSE
Ev sahibi yasal oranın üzerinde bir kira zammı yapmak istenirse kiracıların da yapabilecekleri yasal işlemler var. Kiracılar kira artış oranlarına dair yasal uygulamayı belirten bir ihtarnamenin kiraya verene gönderilmesi sağlanabilir. Ayrıca ev sahibinin ya öde ya çık gibi tehdit edici ifadeler kullanılması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir.