Findeks kredi notuna etki eden bankacılık işlemleri neler?

Findeks kredi puanı konut kredisi, ihtiyaç ve taşıt kredisi başvurularında kredi kartı onayında çok önemli. Peki bu kredi puanı nasıl hesaplanır hangi etmenler kredi puanını belirler?

Vatandaşların bankalara gidip kredi başvurusunda bulunduklarında ilk bakılan özellikleri Findeks Kredi Notu olur. Bankalar başvuruya gelen müşterilerinin kredi puanlarının belli bir bantın üzerinde olması durumunda diğer şartların uygun olup olmadığına bakarlar. Eğer findeks kredi notu düşük ise bankalar diğer özelliklere bakmadan kredi başvurularını reddederler. Peki bankaların baktıkları kredi notu nasıl hesaplanır?

FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIR?

Findeks kredi notu hesaplamasında kullanılan temel etmen daha önceki dönemlerde kullanılan kredilerin geri ödenmesi, kredi kartı ödemeleri, kredili mevduat hesaplarınızın limit aşımı etmenleri kredi notunun belirlenmesinde temel faktörlerdir.

Vatandaşlar geçmiş dönemde çekmiş oldukları ihtiyaç kredisini düzenli ödemiş olmaları durumunda kredi puanları yükselecektir. Konut ve taşıt kredisinde vade süresinin geçirilmemesi, kredinin takibe düşmemesi, kredi borcu nedeniyle icra işlemleri başlamaması gibi etmenler kredi notu hesabında çok önemlidir.

Kredi kartı kullanımları da kredi puan hesabında önemlidir. Kredi kartı ödemelerinde en az asgari ücretlik tutarı ödeyenler için bu durum pozitif etki edecektir. Ancak asgari tutarın bile ödenmemesi durumunda kredi notuna negatif puan olarak yansıyacak.

Kredi geri ödemeleri ve kredi kartı borç ödemeleri dışında diğer etmen olarak gösterilen kredili mevduat hesap işlemleri de findeks notunda belirleyicidir. Pozitif ve yüksek bir kredi notu olsun isteyenler kredili mevduat hesaplarının limit aşımını geçmemeliler. Limit aşımı durumuna düşülmesi halinde kredi notunu olumsuz olarak etkilenir.

KREDİ NOTUNU YÜKSELTMEK İÇİN

Kredi notu düşük olanlar yükseltmek için uzun süreli bir çalışam göstermek zorundalar. Findeks notu düşük ise çok hızlı bir şekilde yükselmeyecektir. Findeks notunu yükseltmek için kredi borcu varsa ödemelerin düzene girmesi, ödenememesi durumunda yapılandırma yapılarak ödenecek seviyeye getirilmesi, kredi kartı kullanımının düzenli olması ve borç ödemelerinin düzenli yapılması gerekmekte. Düzenli ödemeler ile findeks notu zamanla düzelmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri