Türkiye'de son 2 yıldır bir kira krizi yaşanıyor. Artan enflasyon nedeniyle kira fiyatları da yükseldi. Bunun üzerine bir de fırsatçı ev sahipleri devreye girince kira fiyatları kiracıların ödeme güçlerinin çok ötesine geçti. Bu uygulamanın toplumsal bir krize neden olmaması için devlet kira zammına geçtiğimiz yıl yüzde 25 sınırlaması getirdi. Bu geçici yasal düzenlemeye göre 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabilecekti. Bu uygulamada son bir aya girilirken şimdi bir yıl daha uzatılması gündeme alındı.
KİRA İLE GEÇİNEN EV SAHİPLERİ ZOR DURUMDA KALDI!
Sadece kira geliri olan ve bu gelir ile geçinen vatandaşlar yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile mağdur oldular ve olmaya da devam edecekler. Bu kişiler kira fiyatlarına en fazla yüzde 25 zam yapabilirken diğer harcamaları yüzde 100'ün üzerinde zamlandı. Böylece zor durumda kalındı ve sadece bu kişiler özelinde bir haksızlık meydana gelmiş oldu.
EV SAHİPLERİ AYRIM YAPILAMSINI İSTİYORLAR
Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulamasının devam etmesini istemiyorlar. Bunun yerine fahiş kira zamları ile farklı bir mücadele yolunun bulunmasını talep ediyorlar. Fırsatçı ev sahiplerinin aç gözlü tutumları tüm ev sahiplerini etkiledi. Gelirleri azalan ev sahipleri evlerini satmayı düşünmeye başladılar. Ancak içerisinde kiracı olan bir ev de kolay kolay satılamıyor.
EV SAHİPLERİ DESTEK İSTİYOR!
Kiracıların zor durumda kalmamaları için alınan bu özel uygulamayı ev sahipleri haklı bulsalar da bir esneme talep ediyorlar. Konutun yatırım aracı olmaktan çıkartacak olan bu uygulamanın konut sektörünü de zor durumda bırakacağı bildiriliyor. Bu durumda yatırım için konut satın alanların evleri boş bırakıp kiraya vermeme şeklinde bir eğilim de başladı. Bu da kiralık ev sayısına darbe vurup ayrı bir soruna neden oluyor. Hükümetin atacağı adımları hem ev sahipleri hem de kiracılar merakla bekliyorlar.