Gayrimenkul Alım Satımlarında Eş Zamanlı Devir! Tapu Takas ve Emlak Katılım Tapu Güvenilir Hesabı

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile sunulan hizmetlerden bir tanesi de Tapu Takas sistemi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile sunulan hizmetlerden bir tanesi de Tapu Takas sistemi. Tapunun eş zamanlı devri için sunulan bu hizmet ile dolandırıcılık işlemlerinin önüne geçilebiliyor. Uygulamanın nasıl çalıştığına ilişkin tüm ayrıntılar haberimizde.

Emlak sektöründe yaşanan dolandırıcılık olayları vatandaşların bu alanda yapacakları işlemlerde daha dikkatli olmalarını gerektiriyor.



Arsa, ev, tarla, işyeri, dükkan ve benzeri gayrimenkul satışlarında vatandaşlar herhangi bir problem yaşamamak adına bu alanda sunulan uygulamalarda faydalanabilirler. Bu kapsamda daha önce uygulanan Tapu Takas uygulamasına Emlak Katılım Bankası'da dahil oldu.



TAPU TAKAS NEDİR, NASIL İŞLER?



Tapu Takas yöntemi herhangi bir gayrimenkul alım satım işlemlerinde, tapu ile satış bedelinin aynı anda takas edilmesi işlemidir. Tapu Takası Borçlar Kanunu’nda yer alan hükümler kapsamında sağlanan bu uygulama ile alıcılar ve satıcıların eş zamanlı devir işlemleri yapmaları sağlanıyor.



Sistem Şu Şekilde İşliyor;



Vatandaşlar öncelikle Tapu Dairesinden e-ödeme numarası ile internet üzerinden yada tapunun mobil uygulaması üzerinden satış başvurusunda bulunuyor. Bu başvuru sürecinde satıcı olan kişi e-ödeme numarası ve gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulan yeni kod alıcıya iletiliyor. Alıcı olan kişi ise bu iki kod sisteme girdikten sonra Takasbank’ın hesabına gayrimenkul bedelini yatırıyor. Tapu dairesinden satış işlemlerine ilişkin tescil işlemi yapıldıktan sonra gayrimenkul bedeli Takasbank tarafından satıcıya gönderiliyor. Ayrıca bu süreçte satış işlemi iptal edilirse, Takasbank’a gönderilen para iade ediliyor.



EMLAK KATILIM BANKASI'NDAN BENZER UYGULAMA



Emlak Katılım Bankası'da gayrimenkul satışlarında bu sisteme benzer bir uygulama başlattı. Tapu Güvenilir Hesap adı altında sağlanan bu uygulama ile alıcı ve satıcıların aynı anda devir teslim işlemlerini yürütmeleri sağlanıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri