Miras hukuku üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Gayrimenkullerin mülkiyet sahiplerinin vefat etmeleri durumunda nasıl paylaştırılacağına dair ana çerçeve herhangi bir tartışmaya yol açmayacak şekilde yasalarla belirlenmiştir. Peki dededen toruna hangi şartlarda miras kalır? Torun dedenin direkt mirasçısı olabilir mi? Dede toruna miras bırakırsa bu miras paylaşımı bozulur mu?
DEDEDEN TORUNA MİRAS KALMA ŞARTLARI!
Kişinin yasal mirasçılarının kimler olduğu kanunen belirlenmiştir. Bir kişinin vefat etmesi durumunda 1. zümre mirasçıları çocukları, anne ve babasıdır. Miras hukukunda miras paylaşımı bu esasa göre yapılır. Dolayısıyla torun dedesinin ilk etapta direkt yasal mirasçısı değildir. Ancak bu durumu değiştirecek bazı koşullar bulunmaktadır.
Dededen toruna miras kalabilmesi için aradaki bağlantı olan mirasçının hayatta olmaması lazım. Dedenin gayrimenkul mirası eğer çocuklarından birisi hayatta değilse ve hayatta olmayan çocuğun da çocuğu varsa ona intikal edecektir. Esasında torun olarak miras alacak olan kişi vefat etmemiş olsaydı anne ve babasına kalacak olan mirası almaktadırlar. Dede ile torun arasında bu şekilde miras bağlantısı kurulabilir. Mirasın alt soya devri ile torunlar mirasçı olabiliyorlar.
Dedenin toruna miras bırakabilmesinin bir yolu da kişisel irade ile mümkündür. Ancak onun da bazı kaideleri vardır. Kişinin gayrimenkullerinin yarısı çocuklarının saklı payıdır. Mirastaki bu saklı pay herhangi bir şekilde bir başkasına miras yoluyla devredilemez. Ancak gayrimenkullerin yarısına dahil olmayan kısımdan dede torununa vasiyetname ile miras bırakabilir. Saklı paylara müdahale edilmedikçe bu miras paylaşımı bozulmayacaktır. Ancak saklı paylara müdahale edilerek toruna bırakılan miras mahkeme kararı ile iptal edilebilir.
Sonuç olarak eğer çocuğun anne ve babası hayatta değilse dedenin mirasında mirasçı olunabilir. Bunun yanında vasiyetname yoluyla da saklı paylara müdahale edilmemesi şartıyla dedenin mirasından torun pay alabilir.