Gayrimenkul Satışında Kapora İadesi Nasıl Yapılır, Hangi Ödemeler İade Edilmez?

Türkiye'de gayrimenkul satış işlemlerinde Kapora meselesi zaman zaman sorun olabilmektedir. Gayrimenkul satışlarında Kapora iadesi nasıl yapılmaktadır?

Gayrimenkul satış işlemlerinde Kapora önemli bir yer tutmaktadır. Alıcılar asıl ödemeyi tamamlamadan önce satıcı Kapora adı verilen belirli bir miktar ödeme yapmaktadırlar. Buna ön ödeme de denilmektedir. Bu şekilde hem alıcı hem de satıcı gayrimenkul satışı için belirli bir mutabakat sağlamış oluyorlar.

KAPORA İADESİ NASIL YAPILIR?

Kapora ödemeleri alıcı ve satıcı veya satışa aracılık yapan gayrimenkul danışmanları tarafından belirli bir anlaşmaya varılarak miktar belirlemesi yapılmaktadır. Ancak en çok da Kapora ödemelerinde iade konusu mahkemelere taşınmaktadır. Bu ödemeleri yapan alıcılar ödedikleri paranın iadesini talep etmektedirler. Ancak bu talep genellikle satışı kesimi tarafından kabul görmeyince mesela mahkemeye taşınmaktadır. Hangi ödemelerin iadesi talep edilebilir? Kapora sözleşmeleri yapılırken hangi hususlara dikkat edilirse iade ödemesi konusunda sorun yaşanmaz.

SÖZLEŞMEYE BAĞLANMA PARASI YAZILIRSA İADE ALINIR

Hukuksal açıdan Kapora meselesi belirli bir kuralla çerçevesi çizilmemiştir. Bunun yerine sözleşmelerde bu ödemelerin hangi gerekçeyle yapıldığı yazılmaktadır. Örneğin sözleşmede “bağlanma parası” şeklinde ifade edilirse sözleşmeden cayılması durumunda Kapora iadesi yapılmak zorundadır. Böyle bir gayrimenkul satışında Kapora ödemesi geri alınırken sorun yaşanmamaktadır.

CAYMA PARASI İADE ALINAMAZ

Kapora sözleşmesi yapılırken alıcı tarafından ödenen tutar “cayma parası” olarak belirtilirse o zaman iade konusunda talep edilemiyor. Alıcı sözleşmeden cayarsa ödemiş olduğu Kaporayı geri alamamaktadır. Bundan dolayı da sözleşme yapılırken ödenen Kaporanın hangi nedenle ödendiği net şekilde ifade edilmelidir. Bu ifade gayrimenkul satışlarında Kapora konusunda alıcının haklarını korumaktadır.

Bağlanma parası olarak ödenen Kapora ücretleri gayrimenkul satışı gerçekleştiğinde esas alacaktan düşülmektedir. Bu şekilde iade konusu mesela olmamaktadır. Ancak satıştan cayılması durumunda ise Kaporanın niteliğine göre mahkemeler karar vermektedirler.

Emlak Haberleri Haberleri