Gayrimenkul ve tapu işlemlerinde devrim gibi değişiklik! 81 ilin tamamında sil baştan değişecek, tapuda 3 boyutlu dönem başlayacak

Konut, işyeri ve arsası olanlar, almak isteyen kişiler için son dakika gelişmesi yaşandı! Tapu ve gayrimenkul sektörü ile ilgili yaşanan son dakika gelişmesi haberimizde...

Ev satın almak isteyen kişilerin yaşamış oldukları en büyük sorunların başında güven sorunu yer alıyor. Pek çok kişi satış aşamasında anlaşmış oldukları konut, işyeri ve arsaların detayları hakkında ikilemde kalırken yaşanan sorunların çözümü için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü devreye girme kararı aldı. 

Yapılan yeni çalışma kapsamında Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 3 boyutlu yeni dönem için çalışmalarda sona gelindi. Teknolojide yaşanan her türlü gelişim devletin sistemlerine entegre edilirken bunlardan biri de 3 boyutlu tapu teknolojisi oldu. 

TAPUDA 3 BOYUTLU DÖNEM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Tüm Türkiye'den katılım gösterilen ve yoğun başvuru gören TEKNOFEST festivaline bu sene Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de katıldı. Açılan stantta en çok ilgi gören bölüm ise 3D tapu teknolojisi oldu. Stantta yer alan görevliler tüm Türkiye'de büyük bir ilkin yaşanmasını sağlayacak olan teknolojinin detaylarını aktarırken ev satın almak isteyen kişileri yakından ilgilendiren gelişme büyük yankı uyandırdı. 

TAPUDA 3D NE DEMEK, 3 BOYUTLU TAPU NASIL AVANTAJLAR SAĞLAYACAK?

Konut satın almak isteyen kişiler çoğu zaman satış aşamasında satıcının sözlerine güvenmek zorunda kalıyor. Özellikle de konutun metrekaresi ve iç özellikleri konusunda yanıltıcı bilgiler verilebiliyor. Arttırılmış gerçeklik olarak ta anılan 3 boyutlu tapu özelliği sayesinde vatandaşlar artık satın almak istedikleri taşınmazın özelliklerini görebilecekler. 

Havadan çekilen görüntüler ve yerden yapılan ölçümleri birleştirecek olan son teknoloji ile beraber evlerin tapusu 3 boyutlu hale getirecekler. Bu sayede taşınmazların alım ve satım süreçlerinde tapuda 3D gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgileri internet sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden görüntülenebilecek. 

GAPAS NEDİR, NE İŞE YARAYACAK?

Kurulan GAPAS sistemi hakkında açıklama yapan başkan İsmail Özcan “Son olarak Teknofest 2022’de tanıtılan ‘artırılmış gerçeklik’ altyapısına dayalı, satın alınan gayrimenkulün çeşitli teknolojik verilerle tespiti ve doğrulanması için geliştirilen modelleme sistemi, vatandaşların güven temelinde, rahat bir gayrimenkul alışverişi yapması bakımından oldukça olumlu bir adım olacaktır" diyerek sistemin büyük kolaylık ve güven getireceğini duyurdu. 

Emlak Haberleri Haberleri