Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Nedir, Nasıl Çalışır?

Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) emlak sektöründe sık kullanılan ve en önemli kavramlardan bir tanesi. Gayrimenkul yatırım ortaklığının ne olduğu, nasıl yapıldığı, avantaj ve dezavantajları tam olarak bilinmiyor. Gayirmenkul yatırım ortaklığının bilinmeyenleri haberimizde.

Kısa adı GYO olarak biline gayrimenkul yatırım ortaklığı, kar amacıyla getirisi yüksek olan ya da olabilecek olan gayrimenkul, emlak projelerine yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu sitemde bireysel ya da kurumsal yatırımcılardan destek alınabiliyor. Bu destek neticesinde de büyük emlak projeleri hayata geçiriliyor. Yatırım ortaklıkları apartman, ofis, hastane, otel, park, bahçe, alışveriş merkezi gibi pek çok proje için yapılabiliyor. Başarılı olan projeleri gayrimenkul ortağı olan şirketlere farklı yollardan kazanç getirisi sağlar.

YATIRIM ORTAKLIĞI NASIL YAPILIR?

Yatırım ortaklığı şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimi yapılarak kurulur ve SPK ortaklıkları denetler. Tüm süreçlerin SPK tarafından onaylanmasının ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başvurusu yapılır. Yatırım ortaklığı şirketleri, Türk Ticaret Kanunu kurallarına uygun olarak kurulabileceği gibi var olan bir şirketin dönüştürülmesi ile de kurulabilir. Dönüştürme işlemlerinin de SPK düzenlemelerine uygun olması gerekir.

GYO SİSTEMİ NASIL İŞLER, NASIL ÇALIŞIR?

Yatırım ortaklığı yapan şirketler, gayrimenkullerden elde ettikleri kazançları yıl sonunda dağıtır. Bu temettüden pay alabilmek için GYO hisse senetleri satın alınabilir. Emlak yatırımı yaparak bu yoldan kazanç edilebilse de bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Şirketin geçmişi, kar oranı, finansal durumu, geçmiş projeleri detaylı şekilde analiz edilmelidir.

Gayrimenkul yatırım ortaklığı neticesinde elde edilen alım, salım, kiralama kazançları kurumlar vergisinden muaftır. Yatırım ortaklığı gelirleri damga vergisi istisnasından da yararlanılabilir.

Emlak Haberleri Haberleri