Gayrimenkul Yatırımı Yaparken Paranız Uçabilir! Bunu Yapanlar Tapusu Olsa Bile Arsalarını, Evlerini Kaybediyorlar!

Gayrimenkul yatırımı yapmak son dönemlerde oldukça popüler bir hale geldi. Bu şekilde yüksek kazanç elde edilebilirken gerekli özeni göstermeyenler hayatlarının şoklarını yaşıyorlar.

Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı gayrimenkul yatırımı yapmak oldukça mantıklı bir hale geldi. Diğer yatırım araçlarında enflasyona karşı varlıklar korunamazken gayrimenkul yatırımında ise enflasyonun bile üzerinde kaznaç elde edilebiliyor. ANcak bu yatırım yapılırken tüm detaylara büyük bir özen ile yaklaşılmalı ve yatırım kararı ona göre alınmalıdır. Bu yapılmazsa insanların ellerinde tapu dahi olsa bir anda büyük bir zarar ile karşılaşabiliyorlar. Hatta resmi işlem yapılsa dahi ev veya arsa alanların tapuları ellerinden alınabiliyor.

GAYRİMENKUL YATIRIMI YAPARKEN DİKKAT!

Gayrimenkul yatırımı yapılırken en büyük sorun hisseli tapuyta sahip bir gayrimenkulün satın alınması sürecinde karşılaşılıyor. Bu şekilde hisseli bir gayrimenkul satın alanlar eğer bazı teknik detaylara dikkat ederek önlemlerini almazlarsa hem satın aldıkları gayrimenkulleri kaybediyorlar hem de paralarından oluyorlar. Bundan dolayı hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulden hisse satın alınacaksa en küçük ayrıntıya dahi dikkat edilmelidir.

Hisseli tapularda yaşanabilecek sorunların ana nedeni bu gayrimenkulün pay sahiplerine yasal olarak tanınan önalım hakkından kaynaklanıyor. Bir hissedar eğer hisse payını satacaksa bu satış teklifini ilk olarak diğer hissedarlara yapmalıdır. Hissedarlar gayrimenkul hissesini satın almayacaklarını bildirirlerse o zaman bu hisse ortakların dışında üçüncü bir kişiye satılabilir. Eğer bu yol takip edilmezse hissedarlar yapılan satışa itiraz edip önalım haklarını kullanarak satılan hisseyi kendileri alabilirler.

Hissedarlardan habersiz üçüncü kişilere satılan hissenin satışının iptal edilip hissedarların birisinin veya tamamının adına tescil edilme sürecinde ciddi bir kayıp meydana gelebiliyor. Burada hissedarların tapu tescil işlemini iptal ettirebilmeleri için haber verilmeden yapılan satış için tapuda gösterilen bedelin ödenmesi gerekmektedir. Bu bedel satış yapan hisserdara para ödeyerek gayrimenkulü satın alan kişiye iade edilmektedir. Ancak vergiden kaçınmak için bu satışın bedeli tapuda eksik gösterilmişse o zaman ödenen para da geri alınamıyor.

Örneğin bir evin hissesi için 100 Bin TL ödeme yaptığı düşünülsün. Hissesini satan kişi bunu tapuda 20 Bin TL olarak gösterirse ve diğer hissedarlar da ön alım haklarını kullanıp satışı iptal ederlerse 100 Bin TL ödeyen kişiye 20 Bin TL ödenir ve 80 Bin TL'lik zarar meydana gelir. Bundan dolayı hisseli tapuya sahip bir gayrimenkul satın alırken oldukça dikkatli hareket edilmelidir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri