Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerin vatandaşlara yansımasından dolayı bazen kiracılar kira ödemelerini geciktirebiliyorlar. Geciken kira ödemeleri ise ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahipleri mağdur oldukları iddia ederek kiracıdan ek olarak fark ödemesi yapmalarını talep edebiliyorlar. Peki kiracı ödemeyi geciktirirse ev sahibi gecikme faizi işletebilir mi?
KİRAYA GECİKME FAİZİ OLUR MU?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişkinin ana hatları kira sözleşmeleri ile belirlenmektedir. Kiracı bu kira sözleşmeleri ile ev sahibine belirlenen günde her ay kira ödemesi yapma sözü vermektedir. Ev sahibi de buna karşılık kiracının yararlanabileceği bir evi kiracının kullanımına bırakmaktadır. Ancak kira ödemelerinin gecikmesi taraflar arasında sorun meydana getirebiliyor. Bu durumda bazı ev sahipleri gecikme nedeniyle kiracılardan kiraya ek bir de fark ödemesi talep edebiliyorlar. Kiracıdan gecikme faizi istenir mi?
Kirada gecikme faizi ile alakalı olarak uygulamanın nasıl olacağının belirlenmesi için öncelikle kira sözleşmesine bakılır. Kira sözleşmesinde gecikme olması durumunda gecikme faizi işletileceğine dair bir hüküm varsa o hüküm üzerinden uygulama yapılır. Dolayısıyla bu durumda gecikme faizi işletilebilecektir. Kira sözleşmesinde böyle bir ibare yoksa konu oldukça karışık bir hal alabilir.
Kiraya gecikme faizi işletilmesi sık rastlanan bir durum değildir. İcra yoluyla kiranın tahsili yapılırsa o zaman kiraya gecikme faizi işletilir ve yasal faiz oranı dikkate alınarak bu hesaplama yapılır. Direkt kiracı ile ev sahibi arasında sorun çözülecekse genellikle kiraya gecikme faizi işletilmez. Ev sahibi bunu talep edebilir ama bu miktarın küçük olması, hukuki süreç gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı taraflar meseleyi uzatmamayı tercih edebiliyorlar. Yasal olarak hak olsa da bu durum uygulamaya sokulmamaktadır.