Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çok önemli bir kısmı kira zamları ile alakalı oluyor. Ancak bu anlaşmazlıklar bazen çok fazla detay barındırabiliyor ve konunun hukuki çözümü de karmaşıklaşabiliyor. Kiracı kira sözleşmesinin devam ettiği ev için yıldan yıla zam yapmaz ve ev sahibinden de itiraz gelmezse eksik kalan zamların gerektirdiği bedelleri geriye dönük ödemek durumunda kalabilirler mi?
KİRACININ GEÇMİŞ YILLARA İLİŞKİN KİRA ZAMMI YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Bir kiracı anlaşma gereği yıllık süre dolduğunda kiraya TÜFE oranında zam yapmakla yükümlüdür. Ancak ev sahipleri ile anlaşma sağlanırsa bu zam oranı daha düşük olabilir. Lakin bu anlaşmanın yazıya dökülmesinin büyük bir önemi vardır. Aksi durumda geçmişe dönük ödeme yapma riski kiracılar için geçerli olmaktadır.
Ev sahibi kiracının yapmadığı kira zammına itiraz etmemesi o zammı tahsil etmeyeceği anlamına gelmemektedir. Kira hukukuna göre kiracı her 12 ayda bir kira zammı yapmak zorunda. Kiracı bu kira zammını yapmaz ve bunun için de ev sahibinden yazılı onay almamışsa bu borçtan herhangi bir şekilde kurtulma şansına sahip değildir. Üstelik geçmişe dönük dahi olsa kira artış oranı için herhangi bir zaman aşımı da uygulanmamaktadır.
Ev sahibi zam yapmayan kiracısının yapmadığı zammın gerektirdiği farkı yıllar sonra dahi talep edebilir. Bunun için icra takibi başlatabilen ev sahipleri bu parayı kolay bir şekilde tahsil edebilirler. Kiracıların yapmadıkları kira zamlarını yapmama veya bundan kaçınma gibi herhangi bir hukuki yol yoktur. Hukuka göre kiracı eksik kira ödemeiştir ve yasal faizi ile eksik kalan kısmı tamamlamak zorundadır. Bu şekilde binlerce liralık ödeme yükü bir anda kiracının sırtına binebilir.