Global Konut Fiyatları Endeksine Türkiye Damga Vurdu!

Türkiye'de konut fiyatlarının çok yükseldiğine dair eleştiriler zaman zaman yapılıyor. Bu serzenişlerin doğru olduğunu ortaya koyan Uluslararası bir araştırma yapıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir konut fiyatlarının dünyada en çok arttığı şehirler arasına girdi.

Türkiye'de konut fiyatlarına ilişkin olarak yükseliş grafiği son yıllarda vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan birisi oldu. Özellikle son dönemde Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek enflasyon konut fiyatlarını adeta uçurdu. Dünyada konut fiyatlarına yönelik İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından hazırlanan global konut fiyatları endeksi 2020 dördüncü çeyrek sonuçları açıklandı.

TÜRKİYE KONUT FİYATI ARTIŞ LİSTESİNE DAMGA VURDU

Dünyadaki konut fiyatlarını araştıran çalışmaya göre 150 kenti kapsayan bir rapor ortaya konuldu. Bu 150 kent arasında Türkiye'nin üç büyük şehri de yer aldı. Son bir yıllık fiyatla dünyada konutların en çok değer kazandığı şehir yüzde 30'luk artışla Ankara oldu. Ankara'yı yüzde 29,4'lük konut fiyatı artışıyla İzmir takip ederek ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada bulunan İstanbul'da konut fiyatlarının artış oranı yüzde 27,9 oldu. Raporda Türkiye'deki konut fiyatlarının artışının nedenleri arasında Türk lirasının değer kaybı ve yüksek enflasyon gösterildi.

KONUT FİYATI DÜŞEN ŞEHİRLER

Knight Frank tarafından yayınlanan rapora göre 2020 yılında dünyada konut fiyatları ortalama yüzde 5,6 arttı. Fiyatların en düştüğü şehir ise Hindistan'ın dördüncü büyük kenti olan Chennai oldu. Bu kentin ardından yüzde 7,1 düşen konut fiyatı ile Dubai ve yüzde 5,3 düşen konut fiyatı ile Pune sıralandı.

ABD'DE KONUT FİYATLARI

Amerika Birleşik Devletleri'nde konut fiyatlarının arttığı tespit edildi. Konut fiyatları Boston'da yüzde 11,4, Washington'da yüzde 10,3, Los Angeles'te yüzde 9,9, New York'ta yüzde 9,8, Miami'de yüzde 9,2 ve San Francisco'da yüzde8,7 yükseldi.

AVRUPA'DA KONUT FİYATLARI

Avrupa'da konut fiyatlarında ise son bir yıllık süreçte karışık bir seyir izlendi. Fransa'nın başkenti Paris'te konut fiyatları yüzde 7,7, Almanya'nın başkenti Berlin'de konut fiyatları yüzde 4,5 ve İngiltere'nin başlendi Londra'da konut fiyatları yüzde 4,3 oranında arttı. Ancak Porketiz'in başkenti Lizbon'da konut fiyatları yüzde 0,9 ve İspanya'nın başkenti Madrid'de konut fiyatları yüzde 3,7 oranında düştü.

Yapılan çalışmaya göre Moskova'da konut fiyatları yüzde 21 artarken Petersburg'da konut fiyatları yüzde 25,4 oranında yükseldi. Asya gayrimenkul pazarında ise Güney Kore'nin başkenti Seul'de yüzde 22,3'lük bir konut fiyatı artışı meydana geldi.

Emlak Haberleri Haberleri