Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşadı. Yaşanan deprem felaketi sonrası yapı stoku ve zemin kalitesinin önemi gözler önüne serilirken kentsel dönüşüm için de çeşitli adımlar atıldı. Kentsel dönüşümde yeni bir sayfaya imza atılırken deprem riskine karşı dönüşümün hızlanması ve riskli binaların yenilenmesi için yasal zeminin güçlendirilmesi de büyük bir önem kazandı.
Kentsel dönüşüm kanunu sonrasında uygulama yönetmeliği de yayımlandı. Böylelikle dönüşümün belediyeler, müteahhitler ve hak sahipleri için izlenecek yol haritası netleşti. Yıkılmasına yüzde 51 çoğunlukla karar verilen bina için toplantı şartı kaldırıldı.
51 İMZA TOPLANIRSA APARTMAN YIKILABİLECEK
Yıkılmasına yüzde 51 oy çokluğuyla karar verilen bina için hak sahiplerine artık tebligat yapılmayacak. Yıkım kararı binada 15 gün süre ile asılı kalacak ve bina tahliyesi süresi de 90 gün ile sınırlandırılacak.
Riskli yapı tebliğinde tüm hak sahipleri için tahliye süresi de en fazla 90 günle sınırlandırıldı. Yani hak sahiplerinin en fazla 3 ay içinde binayı boşaltması şartı aranacak.
Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre “Yeni düzenleme ile ‘riskli yapı tespitinin engellenmesi halinde, mülki idare amiri yazısı ile ve yeterli kolluk kuvveti sağlanarak kapılı kapılara açılarak veya açtırılarak resen tespit yapılacak veya yaptırılacak.” bilgisine yer verildi.
Bu çerçevede artık yüzde 51 oranında çokluğun sağlanması halinde riskli yapılar yeniden dönüştürülebilecek.