Haklarınızı Bilin! Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkartır, Ne Zaman, Ne Kadar Sürede Çıkarabilir?

Ev sahibi kiracıyı evden çıkarma süresi 2021 yılının en çok araştırılan konuları arasında yer alırken özellikle de yükselen kira fiyatları ev sahiplerinin iştahını kabarttı. İçerisinde ucuz kira ile oturulan evleri boşaltmaya başlayan ev sahipleri bu evleri yüksek fiyatlarla kiraya vermenin yollarını ararken bazı emlakçıların da ev sahipleri ile iletişime geçerek yüksek kira bedeli ile kiracı verme sözü verdikleri iddia edildi.

Son dönemde özellikle de büyük şehirlerde kiralık ev fiyatları cep yakmaya başlarken içerisinde uzun süredir oturduğu için kirası düşük kalan bazı kiracıların ev sahipleri tarafından evlerden çıkartılmaya başladığı haberi gündeme bomba gibi düşmüş ve büyük yankı uyandırmıştı.

Acil olarak ev tutmak isteyen kişlierin piyasanın çok daha üstünde kira ödemeye razı olması ve emlakçıları devreye sokması, bazı emlakçıların da ev sahipleri ile iletişime geçerek eski kiracılarını çıkarmaları durumunda evi çok daha yüksek bir rakamadan kiraya verebileceğini söylemesi ile kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya kalmış, tartışmalar yaşanmıştı.

EV SAHİBİ KİRACIYI NASIL ÇIKARTIR?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan bir kira sözleşmesi bulunuyorsa bu durumda ev sahibi kiracıyı ancak bu kira kontratı sözleşmesinin bitimine 3 ay kala tahliye ihbarnamesinde bulunmakla yükümlüdür. Ancak bunun için haklı bir bir sebep göstermesi gerekir.

Kira sözleşmesi devam ederken kira sözleşmesinin haklı fesih sebepleri arasında yer alan nedenlerden birinin ortaya çıkması durumunda da bu süre bitmeden ev sahibi evi tahliye edebilir. Örneğin kiracı 2 ay üst üste kirayı ödemezse evi boşaltmak zorunda kalır.

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARMA SÜRESİ 2021! EV SAHİPLERİ KİRACILARI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi süresi dolmasına rağmen iptal edilmediği takdirde otomatik olarak yenilenmiş sayılır. Ancak ev sahibinin haklı bir sebep sunması gerekir. Örneğin kendinin oturması, birinci dereceden bir yakınınn oturacak olması ya da kiranın geciktirilmesi gibi sebepler varsa ev sahibi kiracısına 3 ay önceden evin boşaltılması gerektiğini tebliğ etmekle yükümlüdür.

Emlak Haberleri Haberleri