Hangi Arsaların Üzerinde Yapı Yapılmasına İzin Verilir, Hangilerine Verilmez?

Bilindiği üzere her arsanın, arazinin üzerine herhangi bir yapı yapılmıyor. Yapı yapmak için öncelikle belediyeden izin alınması gerekiyor. Peki hangi arsaların üzerinde yapı yapılır, hangilerinin yapılmaz? İşte mevzuata göre uygulamada olan hükümler;.

Bilindiği üzere her arsanın, arazinin üzerine herhangi bir yapı yapılmıyor. Yapı yapmak için öncelikle belediyeden izin alınması gerekiyor. Peki hangi arsaların üzerinde yapı yapılır, hangilerinin yapılmaz? İşte mevzuata göre uygulamada olan hükümler;

Arsası, arazi olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlardan birisi de gayrimenkullerinin üzerinde yapı inşa edilmesi.



Vatandaşlar bu süreçte hem dikkatli olmalı hemde mevzuata uygun hareket etmeliler. Bu kapsamda arsa arazi sahiplerinin bilmeleri gereken hususları ve yapı yapmak isteyenler için sürecin nasıl işlediğini aktarıyoruz.



HANGİ ARSANIN ÜZERİNDE YAPI YAPILIR HANGİSİNE YAPILMAZ?



Öncelikle bir alan üzerinde yapı yapabilmeniz için orasının arsa olması gerekiyor. Yani üzerine bina yapılabilen, parsellenmiş, belediye sınırları içinde bulunan toprak parçaları arsa olarak ifade ediliyor. Arazi ise üzerinde yerleşim yeri bulunmayan, yatay veya düşey sınırlara sahip boş kara parçası olarak tanımlanıyor. Araziler yerleşim alanların dışında kalan toprak olarak nitelendiriliyor.



İmarlı Arsa - İmarsız Arsa



Arsasına ev, barınak veya çeşitli bir yapı yapmak isteyen vatandaşların arsalarının imarlı olması gerekiyor. Yapı izni sadece imarlı arsalara veriliyor. Eğer arsanız imarsız durumda ise gayrimenkulünüz halen tarla statüsündedir. Bu durumda olan arsaların üzerinde herhangi bir yapı yapılmasına izin verilmez.



Sonuç olarak bir gayrimenkulün üzerine ev, barınak, bina veya daha başka amaçlı bir yapı yapılabilmesi için imarlı arsa olması gerekiyor. İmarsız arsa ve arazi üzerinde yapı yapılmaz. Yapı izni için ise arsanın bulunduğu belediyelere başvuru yapılacak.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri