Hangi Gayrimenkul Miras Paylaşımları Mahkeme Kararı İle Bozulmaz?

Gayrimenkul miras paylaşımları üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Anne ve babanın yaptıkları hangi miras paylaşımları bozulamaz?

Gayrimenkullerin mira syoluyla paylaştırılması meselesi günlük hayatta sık sık karşılaşılan konulardan birisi oluyor. Özellikle de aile içerisinde bu sorunlar yaşanabilmekte ve iş mahkemeye kadar taşınabilmektedir. Peki hangi gayrimenkul miras paylaşımları mahkeme kararı ile bozulamaz. Kanun hangi miras paylaşımlarını uygun görmektedir? Nasıl bir paylaşım olursa hakkaniyetli olunur?

HANGİ MİRAS PAYLAŞIMLARI BOZULAMAZ?

Anne ve babalar gayrimenkulleri çocukları arasında sağlıklarında paylaştırabiliyorlar. Bu şekilde paylaşım genellikle ileride büyük sorunların yaşanmaması için tercih ediliyor. Ancak hakkaniyetli bir paylaşım yapılmaması durumunda ileride büyük sorunlar çıkabiliyor. Bundan dolayı anne ve babalar çocuklarına miraslarını paylaştıracaklarsa bazı hukuki ayrıntılara dikkat etmeleri gerekiyor.

Öncelikle çocuklar arasında miras paylaşımı yapılacaksa ideal olan eşit paylarda miras paylaşımı yapmaktadır. Bu şekilde yapılan miras paylaşımı hem çocuklar arasında anlaşmazlıklar çıkarmaz hem de meseleyi mahkeme kapılarına taşımaz. Ancak mülkiyet hakkının kutsallığından dolayı devlet kişilere istedikleri gibi tasarrufta bulunma hakkı vermiştir. Dolayısıyla kişiler gayrimenkullerini diledikleri gibi çocukları arasında paylaştırabilirler. Lakin mirastaki saklı paylara müdahale edilmeden bu paylaşım yapılmalıdır.

Çocuklar anne ve babalarının gayrimenkullerinde yüzde 50 saklı paya sahiptirler. Her ir çocuğun bu hakkı vardır. Bundan dolayı miras paylaşımı yapılırken bu haklar sahiplerine verilmedikçe o miras paylaşımı mahkeme kararı ile bozulur. Bir çocuğa gayrimenküllerinin yüzde 50'sinden fazlasını anne ve baba bırakamaz. Bunu yaparsa diğer çocukların saklı paylarına müdahale edilmiş olunur.

Mirastan mal kaçırma durumu da sıklıkla yaşanabilmektedir. Bu şekilde bazı anne ve babalar çocuklarından birisine daha fazla gayrimenkul bırakabilmek için tapudan satış yoluyla bu devri yapmaktalar. Ancak bu da kanunen uygun bulunmamaktadır. Eğer böyle bir işlem yapılacaksa gerçek bir satış olmalıdır. Gayrimenkul gerçek değerinde satılmalı ve para transferi gerçekten yapılmalıdır. Aksi durumda bu tapu tescil işlemi de iptal ettirilebilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri