Haziran 2021 Kira Artış Oranı! Haziran Ayı Resmi Kira Zammı Ne Kadar?

TÜİK TEFE TÜFE Mayıs ayı enflasyonu açıklandı. Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Haziran ayı kira artış oranı resmi zammı olarak uygulanacak. Haziran ayında kira zammı ne kadar, kiralara kaç TL zam geldi, ev sahibi kiraya en fazla ne kadar, kaç TL zam yapabilir, işyeri kira artış oranı 2021 yüzde kaç?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK TEFE TÜFE Mayıs ayı enflasyonu rakamları ilan edildi. TÜİK Mayıs ayı enflasyonu rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanacak maksimum kira artış oranı olması nedeni ile kiracılar tarafından merakla bekleniyordu.

AA FİNANS MAYIS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ TAHMİNİ YÜZDE 1,39 OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki tüm hızı ile devam ederken AA Finans Mayıs ayı enflasyon tahmini için açıklanan anket sonucunda TÜFE beklentisini yüzde 1,39 olarak belirlenmişti. 14 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen beklenti anketi verilerine göre medyan enflasyon beklentisi 1,39 olarak ilan edilirken en düşük enflasyon beklentisi tahmini 1,18 ve en yüksek beklenti 1.73 oldu. Yıllık enflasyon beklentisi tahmini ise yüzde 17,14 olarak ankette ilan edilmişti.

HAZİRAN AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ, KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,13 artış gerçekleşti.12 aylık TÜFE ortalması ve Mayıs ayı resmi kira zam oran ıyüzde 14,13 oldu.

HAZİRAN 2021 KONUT VE İŞYERİ RESİM KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA!

Bu kapsamda TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden Mayıs ayı kira artış oranı şu şekilde hesaplanacak;

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Haziran 2021 Kira Artış Oranı: % 14.13

Haziran Ayı Kira Zammı Tutarı: 141,30 TL

Haziran 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.141,30 TL

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI HAZİRAN 2021 NE KADAR OLACAK, TÜFE ÜZERİNDEN Mİ HESAPLANACAK?

Yeni Ekonomi Programı ile yapılan kanuni değişiklik ile resmi kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda işyeri kira artış oranı da 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu nedenle işyeri kira sözleşmesi sona eren ve yenilenen kişiler de kira artış oranını 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden yukarıda yer alan örnek hesaplamaya uygun olarak gerçekleştirecekler.

EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ve en çok mahkemeye taşınan sorunların başında kira zam oranı yer almaktadır. Yaşanan anlaşmazlıkların çözümü Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmekte olup buna göre ev sahipleri kiraya en fazla o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaktadır.

Söz konusu rakam yasal olarak ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanabilecek tavan zam oranı yani yasal zam sınırıdır. Ev sahibi ile kiracı arasında anlaşma olsa yani karşılıklı riza sağlansa dahi bu oranın üzerinde zam yapılması kanunen yasaktır.

Ancak ev sahiib ile kiracı arasında karşılkılı rizaya dayalı anlaşma koşulları olması durumunda daha düşük bir oranda zam yapılması hatta hiç zam yapılmadan kira sözleşmesinin yenilenmesi de mümkündür.

EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ZAMAN YAPABİLİR Mİ, EV SAHİBİ KİRACIYA HER SENE ZAM YAPABİLİR Mİ?

Ev sahibi ile kiracı arasında uygulanacak kuralların tümü imzalanan kira sözleşmesi ile belirlenmektedir. Karşılıklı taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa bu durumda kira sözleşmesinin geçerliliği 1 sene olarak kabul edilir.

12 aylık sürenin sona ermesi ile beraber kira sözleşmesi iptal edilmediği takdirde otomatik olarak yenilenir ve bu yenilenme işlemi esnasında ev sahibi kiraya zam yapma hakkı elde eder. Ev sahibi kiraya istediği zaman değil belirlenen sürenin dolması halinde zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin kira sözleşmesi 6 aylık imzalanırsa bu durumda 6 ayın sonunda zam yapılırken kira sözleşmesi süresi sona erdiğinde zam yapılır.

Emlak Haberleri Haberleri