Haziran'da kira sözleşmesi yenileyecekler! Tavan zam sınırı yüzde 25 mi, 12 aylık 39.3'lük TÜFE mi uygulanacak?

Kira tavan zam oranında oran açıklandı. Peki Haziran ayında kira sözleşmesi imzalayacak olanlar 12 aylık TÜFE oranlarına göre mi yoksa yeni kira düzenlemesine göre mi? kontrat yenileyecekler?

Merakla beklenen kira artış oranı düzenlemesine ilişkin ilk açıklama geldi. Çevre Bakanlığı'nın koordinesinde gerçekleştirilen toplantılarda yer alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış oranlarına ilişkin ilk defa rakam paylaştı.

Uygulamada geçerli olacak zam oranının nasıl hesaplanacağını ilan eden Bakan Bozdağ konuşmasının devamında yeni geçici düzenlemenin ne kadar süre için geçerli olacağını açıkladı.

KİRA ARTIŞ ORANINDA TAVAN ZAM TUTARI BELLİ OLDU

Bekir Bozdağ kira artış oranlarında düzenlemenin nasıl uygulanacağı hakkında bilgi verdi. Bakan Bozdağ kira artış oranında bir önceki senenin oranları esas alınarak bir artış oranlarını belirleneceğini vurguladığı konuşmasında, yapılacak zammın bir önceki seneki kiranın yüzde 25'ini geçemeyeceğini söyledi.

Bozdağ hesaplamaya dair konuşmasında "Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir Artış yapılması imkanı getiriliyor" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı konuşmasının devamında ayrıca geçerli olacak yeni zam sınırının bir yıl geçerli olacağını söyledi ve uygulamanın 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde geçerli olacağını açıkladı. Bu çerçevede artış oranı yüzde 25 ile sınırlanacak.

TÜFE ORANI MI YÜZDE 25 Mİ UYGULANACAK?

Kira artış oranına dair son veri Haziran ayı başında TÜİK tarafından açıklanmıştı. TÜİK enflasyon verilerine göre son 12 aylık TÜFE oranları yüzde 39.3 olarak belirlenmişti. Ancak Bekir Bozdağ'ın açıklamasından sonra yüzde 39'3 mü yoksa yüzde 25 mi uygulanacak? sorusu gündeme geldi.

Bakan Bozdağ konuşmasında bu soruya ilişkin ipucu verdi. Bozdağ düzenlemenin kısa sürede tamamlanarak kamuoyuna duyurulacağını açıkladı. Bu açıklama kapsamında uygulama mecliste onaylanıp yasalaşacağı süreye kadar TÜFE oranları, yasalaştıktan Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yeni düzenleme esasları geçerli olacak.

Düzenlemenin meclis tatile girmeden önümüzdeki günlerde çıkarılması bekleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri