Kişi sahip olduğu gayrimenkulleri ölümünden sonrası için sağlığında paylaştırabilir. Bunun için belirli şartlara uymak kaydıyla vasiyetname yazılabilir. Vasiyetname ile mirastan kimin ne kadar pay alacağı belirlenebilir. Ancak burada saklı paylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Saklı payların üçüncü kişilere miras olarak bırakılması durumunda yaşanacak hukuki süreç ile beraber vasiyetname iptal olabilmektedir. Peki kişi doğmamış çocuğu kendisine mirasçı yapabilir mi? İleride doğması muhtemel çocuğa gayrimenkul mirasından pay verilir mi?
DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA MİRAS OLUR MU?
Doğmamış bir kişinin yasal olarak bir kimliği ve dolayısıyla hakkı bulunmamaktadır. Ancak ileride doğabilecek olan çocuklar için kişiler gayrimenkul mirası bırakabilirler. Bunu vasiyetnamelerine ekleyen kişiler mirasçılarına bunu vasiyet edebilirler. Bu şekilde miras bırakılmasına hukukta art vasiyet alacaklısı denilmektedir. Vasiyet bırakan kişi bu vasiyetin yerine getirilmesi ve doğacak çocuğa miras hakkının verilmesi için bir vasiyetçi atayabilir. Ancak bu vasiyetçi yoksa mirasın doğru kişiye nakledilmesi için diğer mirasçılar yasal olarak yükümlü olurlar. Bu şekilde doğmamış çocuklar mirasçı olabilirler.
ÇOCUK HİÇ DOĞMAZSA MİRAS NE OLUR?
Vasiyetname ile doğmamış çocuğa miras bırakılır ve o çocuk hiç doğmazsa miras bırakılan gayrimenkulde ne şekilde tasarruf işlemi uygulanır? Böyle bir durumda kişinin yasal mirasçıları miras payları oranında mirasta hak sahibi olurlar. Doğmamış çocuğa bırakılan miras o çocuğun doğmayacağı için vasiyetnamenin o bölümü geçerliliğini yitirir. Bundan dolayı da ortada kalan miras diğer mirasçılara paylaştırılır.
Miras yoluyla yapılacak olan mal paylaşımları ile alakalı olarak kararlar şikayetçi olunması halinde ilgili kanun maddelerine göre mahkemelerce alınmaktadır.