Hisseli arsa alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin, paranızdan olursunuz!

Hisseli arsa satışlarında son dönemlerde bir artış gözlemlenmeye başladı. Ancak hisseli arsa satın alırken oldukça dikkatli davranmak gerekiyor. Hisseli arsa satın alanların küçük bir ihmalleri hem arsanın hem de ödedikleri paranın kaybedilmesine neden oluyor.

Gayrimenkul yatırımı yapmak her dönemli kazançlı yatırım işlemlerinden birisi olmuştur. Son dönemlerde meydana ekonomik gelişmeler gayrimenkul yatırımlarını daha da kıymetli bir hale getirdi. Döviz, altın, mevduat faizi enflasyon karşısında ezilince elde sadece gayrimenkul yatırımı kalıyor. Ancak gayrimenkul fiyatlarının artması bu yatırımı da zor bir hale getirdi. İnsanlar da hisseli gayrimenkullere ilgi gösterip hisse payı satın almaya başladılar. Özellikle hisseli arsalar büyük  bir ilgi görüyor. 

HİSSELİ ARSA ALACAKLARI BEKLEYEN TEHLİKE!

Hisseli arsa satın almak yüksek kazanç sağlayabilir. Ancak bunun sakıncalı bir durumu var. Hisseli arsa alırken tüm detaylar dikkatlice incelenmeli ve araştırılmalı. Bir anlık ihmalin bedeli çok ağır olabiliyor. Hatta tapu devrinin yapılması bile buna engel olamıyor. Bir anda vatandaşların tapulu hisseleri ellerin gidebiliyor. Üstelik ödedikleri parayı da alabilmek için uzun uğraş vermek zorunda kalıyorlar. Çoğunlukla da bu para geri alınamıyor. 

HİSSEDARLARIN BİLGİSİ OLMALI!

Hisseli bir arsada bir hissedarın kendi hisse payını satışa çıkarması durumunda önalım hakkı devreye giriyor. Bu kural gereği hissedar hisse payına dair satış teklifini ilk olarak hisse ortaklarına yapmak zorunda. Bu teklif yapılmaz ve hisse payı üçüncü bir kişiye satılırsa o zaman farklı bir uygulama devreye giriyor. Bu durumda diğer hissedarlar bu satışa itiraz edebiliyorlar. Bu itiraz ile beraber de önalım hakkı devreye giriyor ve devri yapılmış hisse tapuda yazılı olan aynı para karşılığında hissedarların birisi veya tamamı tarafından satın alınabiliyor. Bu durumda arsa hissesi satın alan üçüncü kişi bu gayrimenkulünü kaybediyor. 

TAPUDA DOĞRU SATIŞ BEDELİNİ BİLDİRİN!

Hisseli tapu işlemlerinde tapuya bildirilen satış fiyatının çok önemli bir işlevi var. Daha düşük vergi ödemek için satıcı taraf genelde düşük bir satış değeri bildiriyor. Ancak bu düşük satış bedeli alıcının başına iş açıyor. Örneğin 250.000 TL ödenerek alınan bir hisse payı tapuda 100.000 TL olarak gösterilirse bu hisseyi diğer hissedarlar almak istediklerinde sadece 100.000 TL ödemeleri yetiyor. Hisseli arsadan hisse payı alan üçüncü kişi ise bu durumda 150.000 TL parasını kaybetmiş oluyor. 

Emlak Haberleri Haberleri