Gayrimenkul yatırımı yapmak son dönemlerin trend yatırım modellerinden birisi oldu. Doğru yatırımlarla yüksek kazanç elde edilebilen bu alanın cazibesi her geçen gün artarken bazı önemli risklere de sahip olduğu uzmanlarca bildirildi. Konut yatırımı yapacak kadar bütçesi olmayanların yöneldikleri arsa yatırımları kazançlı olsa da büyük riskler de barındırıyor.
GÖRMEDEN ARSA ALMAYIN!
Arsa satın almayı düşünenleri uyaran Mastertürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, “Konut alamayan vatandaşlar arsaya yöneliyorlar. Tüketici taleplerinin yoğun olması bu alanı cazip hale getirdi. Firmalar artık arsa projeleri geliştirip satıyorlar. Kurumsal firmalar bu işi olması gerektiği gibi yaparken bunun kötü örnekleri de görülebiliyor. Şirketin sermayesi 100 Bin TL ama 100 Milyon TL’lik işe giriyor. İmar gelecek diyerek arsa satıyorlar. Bir arsa imar gelecek diye satın alınmaz. Mevcut imar durumu neyse ona göre satın alınır. 150 bin TL’ye arsa satıyor ama altyapısı için 200 Bin TL harcamanız gerekebiliyor. Firma iyi araştırılmalı, imar durumuna dikkat edilmeli, söylenenlerle yetinilmemeli ve arsa mutlaka görülmelidir. Ben insanlarımızın ayak basmadıkları bir yeri satın almalarını önermem.” dedi.
TARIM ARAZİSİ ALIRKEN DİKKAT!
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise arsa satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayarak, “Tarım arazileri alınırken çok dikkat edilmelidir. Kural gereği tarım arazilerinin hisseli olarak satışı mümkün değil. Noterler de bu araziler için satış vaadi sözleşmesi düzenlememelidirler. Bu yapılsa dahi geçerli olmaz. Mahkemeye başvurulduğunda tapu hakkı oluşmaz. Bir tarım arazisi miras kalmışsa tüm mirasçılar ancak tek bir kişiye hisselerini satabilirler.” dedi.
HİSSELİ ARSA SAHİPLERİNİN TAPULARI NASIL GÜVENCE ALITINA ALINIR?
Arsa yatırımları için uyarılarını sıralamaya devam eden Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Tarım arazilerinde beş dönümün altında yapı inşasına izin verilmez. Beş dönüm üzerinde ise en fazla 250 metrekare olması ve yola da en az fazla 250 metrekare olması ve yola da en az 25 metrekare cephesi olması, en fazla iki kat olması kaydıyla ev yapılabilir. Arazi ne kadar büyük olursa olsun ‘sadece bir adet 250 metrekare ev’ yapılabilir.
Bir arsa içerisinde hisse sahibi olabilmek mümkün. Buna dair karşımıza tarım arazilerinde olduğu gibi bir yasal engel çıkmıyor. Ancak hisseli arsa almanın bazı riskleri var. Eğer hissedarlar kendi aralarında o arsanın kullanımına dair bir sözleşme düzenlememişlerse arsanın tamamının maliki tüm hissedarlardır. Yani yüzde 1’lik bir hissesi olan hissedar geri kalan yüzde 99 için de kullanım hakkına sahip olabilir.
Hisseli arsalarda hissedarlar arasında fiili bir taksim sözleşmesi yapılmamışsa bu arsalardaki hisse payları üçüncü kişilere satılmadan önce hissedarlara teklif edilmelidirler. Aynı şekilde müşterek hissedarlar diğer hisse sahiplerinin onayını almadan arsaları üzerinde herhangi bir inşa faaliyetinde bulunamazlar.
Hisseli arsalarda yapılması gereken amaca özgüleme sözleşmesi yapmaktır. Bu sözleşme ile üç avantaj elde edilir. Bununla beraber ortaklığın giderilmesi davasının önüne geçilir. Ayrıca hissenizi satmak istediğinizde diğer hissedarlara satış teklifinde bulunmak zorunda olmazsınız. Son olarak da kimse sizin alanınıza müdahale edemez. Bu sözleşme yapılırsa kimsenin satın alma önceliği olmayacaktır.” dedi.