Hisseli tapu hangi koşullarla müstakil tapuya dönüşür?

Hisseli tapu sahipleri bu tapularını ne şekilde müstakil tapuya çevirebileceklerini merak ediyorlar. Hisseli tapu hangi yollarla paylaştırılabilir? Her hisseli tapu paylaştırılabilir mi?

Hisseli tapular oldukça önemli sorun olarak gayrimenkul sahiplerine sıkıntı çıkarabiliyorlar. Bu tapular genellikle miras paylaşımları ile oluşmaktadır. Anne veya baba vefat ettiğinde onların mal varlıkları çocukları arasında paylaştırılıyor. Bu paylaştırma belirli bir sistemde yapılmadığı için tapular hisseli hale geliyor. Bir süre sonra ise hisseli tapular kardeşi kardeşe düşman yapabiliyor. Hisseli tapular nasıl müstakil tapu haline getirilir. 

ANLAŞMA SAĞLANMASI LAZIM!

Hisseli tapu sahipleri arasında paylaşım konusunda anlaşma sağlanırsa ve o gayrimenkul üzerinde herhangi bir kısıtlama yoksa kolay bir şekilde paylaştırılabilir. Örneğin 10.000 metrekarelik bir arazi eşit paylara sahip 4 hissedara aitse ve anlaşma sağlanıp herkes kendi paylarına razı gelirse bu tapu müstakil tapulara dönüşebilir. 

ANLAŞMA YOKSA MAHKEME PAYLAŞTIRIR

Hisse sahipleri arasında anlaşma sağlanamaması durumunda süreç büyük bir ihtimalle mahkemede devam edecektir. Mahkeme önce gayrimenkulün paylaştırılması yolunu deneyecektir. Ancak paylaştırılamıyorsa o zaman hisse paylarının bir hissedar tarafından satın alınmasını teklif edebilir. O da olmazsa mahkeme o gayrimenkulün satışını yapar ve herkese elde edilen gelirden hisse payları oranında hakkını verir.

TEK KONUT PAYLAŞTIRILAMAZ!

Tek konutta hisse payları olması durumunda bunun bölünerek paylaştırılması fiziken mümkün değildir. Bunun için de hisse sahipleri ya olduğu gibi bu konutta mülkiyet haklarını bırakacaklar veya bir hissedarın diğer hissedarların paylarını satın alması yolunu tercih edecekler. Son ihtimal ise konutun satılarak paranın paylaştırılmasıdır. 

TARIM ARAZİLERİ SORUN ÇIKARABİLİR

Tarım arazilerinin paylaştırılmasında genel kuralların çok dışında bir uygulama bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı miras yoluyla bölünerek tarım arazilerinin yok olmasını engellemek için bazı özel bir uygulama yapıyor. Her ilde ve ilçede ayrı ayrı belirlenecek şekilde bir tarım arazisinin en küçük büyüklüğü tespit ediliyor. Tarım arazileri o metrekarenin altına düşemiyor ve dolayısıyla bölünemiyorlar. Ya olduğu gibi hissedarlı mülkiyet şeklinde kullanılması devam edecek veya o tarım arazisinde diğer hissedarların payları bir hissedar tarafından satın alınacak.

Emlak Haberleri Haberleri