Hisseli tapu miras paylaşımı nasıl yapılır, reddi miras hakkı var mıdır?

Tapu türleri arasında en çok kullanılanlardan biri de hisseli tapudur. Hisseli tapunun satışı kadar miras paylaşımı da merak edilmekte olup reddi miras da merak edilmektedir.

Vefat eden kişilere ait olan taşınır ve taşınmaz mallar ile sahip oldukları paralar ile borçlar yasal mirasçılarına intikal ettirilmektedir. Miras paylaşımı belirli kurallar ışığında yapılmakta olup hisseli tapu içinde miras paylaşımı sorunlara neden olabilmektedir. 

Özellikle de vefat eden kişinin hisseli tapu paylaşımı mirasçılar arasında sorunlara neden olabilmektedir. Mirasçıların bir ya birkaçının kendi paylarını satmak istememesi tapu devri ve satışta sorunların ortaya çıkmasına neden olurken hisseli miras paylaşımı bu nedenle sıkıntılı bir süreç olarak kabul edilmektedir. 

HİSSELİ MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

Miras hukuku içerisinde vefat eden kişiye ait olan hak, alacak, borç ve malların tamamı miras olarak kişinin yasal varislerine intikal ettirilir. Türk Medeni Kanunu kapsamında kişinin yasal mirasçıları ve bu mirasçılar arasında yapılacak olan paylaşım oranı da belirlenmiştir. Kişinin mirası birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece olarak sınıflandırılan mirasçıları arasında paylaştırılır.

Birinci dere mirasçılar miras bırakanın eşi ve çocukları gibi alt soyunu,

2. derece mirasçılar miras bırakanın anne ve babasını,

3. derece mirasçılar ise miras bırakanın büyük anne ve büyük babasını kapsamaktadır. 

Hisseli tapuda miras paylaşımı tek bir kişinin başvurusu ile de yapılabilmektedir. Kendisine miras düşen kişi tapu sicil müdürlüğüne mirasçılık belgesi ile başvuru yapar ve hakkına düşen payın kendi adına tescil edilmesini ister. Diğer kişilerin belirlenen sürede itiraz etmemesi durumunda miras paylaşımı yapılarak hisseli tapu düzenlenir. Herkes kendi hissesini satma hakkına sahiptir ancak diğer hisse sahiplerinin öncelikli alım hakkı bulunur. 

Emlak Haberleri Haberleri