Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından hazırlanan, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini göstermek adına düzenlenen resmi belgeye tapu adı verilmektedir. Hisseli tapu, müstakil tapu ve kat irtifaklı tapu olmak üzere 3 çeşit tapu türü bulunmaktadır.
HİSSELİ TAPU NEDİR?
Taşınmazın sahibi olan ortakların sayısını, bu ortakların her birinin sahip olduğu hisse miktarını ve her bir ortağın isimlerini gösteren tapu türüne hisseli tapu adı verilmektedir.
HİSSELİ TAPU RİSKLERİ VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Tapuyu satın almadan önce mutlaka üzerinden yazan ibarelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hisseli tapu alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hissedarların belirlenmesidir. Tapu üzerinde hak sahibi olarak belirlenen her hissedarın kendi hissesinin satışını yapması gerekir.
Hissedarların her biri isterlerse birbirlerine ya da her biri toplu olarak bir avukata vekalet vererek satış işlemini yapabilmektedir. Bu noktada hisseli tapu satışı için oluşabilecek en büyük risk hissedar konumunda olan bir kişinin satışa onay vermemesidir. Bu durumda satış iptali davası açılabilmektedir.
Örneğin arsa satışı yapılıyorsa bu durumda hisseli tapu satışında sadece hissedarların arsa payları gösterildiği için sorunlar yaşanmaktadır. Çünkü hisseli tapu satışı konusunda sadece arsa üzerinde pay sahibi olunan oran gösterilmekte, arsanın hangi yerinin kime ait olduğu gösterilmemektedir. Bu tip olumsuzlukların yaşanmaması adına ortakların kendi aralarında her birinin yerinin belirlendiği bir sözleşme imzalanması tavsiye edilmektedir.