Hisseli Tapu Riskleri Nelerdir, Hisse Tapusu Ne Demek?

Tapu çeşitleri arasında yer alan ve en çok merak edilenlerden biri de hisseli tapu olarak öne çıkmaktadır. Peki, hisse tapusu nedir, hisseli tapu riskleri neler?

Tapu çeşitleri arasında yer alan ve en çok merak edilenlerden biri de hisseli tapu olarak öne çıkmaktadır. Peki, hisse tapusu nedir, hisseli tapu riskleri neler?

Emlak365.com / Hisseli tapu ülkemizde satışlarda sıklıkla karşılaşılan tapu türlerinden biridir. Ancak hisseli tapunun bazı riskleri de bulunmaktadır ve bu riskler bilinerek satın alınması önerilmektedir.

HİSSE TAPUSU NE DEMEK?

Satışa ya da devre konu olan taşınmazın birden fazla sahibinin bulunduğu tapu türlerine hisseli tapu adı verilmektedir. Hisse tapusu adı verilen bu tapu türünde hisse sahipleri ise hissedar olarak isimlendirilir.

Bu tip tapularda tapu üzerinde her hissedarın hisse oranı ve ismi yer alır. Bu sayede söz konusu taşınmazın kaç kişiye ait olduğu ve kişilerin sahiplik oranları açıklanmış olur.

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR, RİSKLERİ NELER?

Hisseli tapu satışı için ilk etap hissedarların belirlenmesidir. Hisseli tapu satışı işlemine her hissedar tapu dairesinde kendi hissesine ait bölümün satışını yapabilir.

Hisseli tapu riskleri arasında ise en büyük risk bir hissedarın bu satışa karşı çıkmasıdır. Satışa rızası olmadığını belirten hisse sahibinin tapu satış iptali davası açmasına hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle hisseli tapu almak isteyen kişilerin mutlaka öncesinde diğer hisse sahiplerinden rızası olduğuna dair yazı alması gerekmektedir. Hisseli tapu satışı için diğer hissedarların feragatname imzalamaları şartı bulunmaktadır.

Yine diğer ortak hissedarı olduğu tapudaki kişilere hissesini satmak için tapudan ihtarname çekebilir. Diğer ortağın hisseyi satın almak istemediğini yazılı olarak bildirmesi halinde hissedar kendi hissesini bir başkasına satma hakkına sahiptir. Aksi halde tapu satışı iptal edilir.

Emlak Haberleri Haberleri