Bir gayrimenkulün birden fazla hissedarı olması durumunda bu taşınmazın tapusu 'hisseli tapu' olmaktadır. Hisseli tapular konut, arsa, arazi ya da başka bir taşınmaz satın alınırken kimi zaman sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle taşınmaz satın alırken hisseli tapu olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?
Hisseli tapu satın alındığında alınan şey taşınmaz değil, taşınmazın bir bölümünü temsil eden hissedir. Kişiler arasında problem çıkaran bir durum olduğu için, satış işleminden önce binaya giderek başka bir hissedar var mı yok mu öğrenilmesi faydalı olacaktır.
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar gözüküyorsa, satış işlemi esnasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Örneğin bir gayrimenkul üzerinde 4 hisse bulunuyorsa bu 4 kişinin de ayrı ayrı satış yapması gerekiyor. Ancak hissedarlar kendi aralarında anlaşıp satış işlemini bir avukata vekalet vererek de gerçekleştirebilirler.
Fakat hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açma hakkı da bulunmaktadır.
Hisseli tapu satışı iptal edilir mi?
Hisse tapulu gayrimenkul satın alındığında, tapuda yer alan hissedarların feragatname vermeleri gerekir. Hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse, yapacağı işleme dair tapudan bir ihtarname çekmelidir. Öte yandan diğer ortak satın almak istemezse de bunu yazılı olarak diğer hissedara bildirmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu işlemler yapılmadan evvel ortaklardan biri kendi hissesini bir başkasına satarsa, diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı elde edeceğidir.