Hisseli Tapunun Riskleri Nelerdir, Müşterek Gayrimenkullerde Hisse Satın Almak Mantıklı Mı?

Gayrimenkullerin birden fazla kişiye ait olması durumunda ortaya çıkan hisseli tapu sorunu araştırılıyor. Hisseli tapunun riskleri nelerdir?

Gayrimenkuller bir kişi adına tapu tescili yapılabildiği gibi birden fazla kişi adına da tapuda tescil edilebilir. Birden fazla kişinin adına tescil edilen bu tapulara hisseli tapu ve ilgili gayrimenkullere de hisseli gayrimenkul denilmektedir. Ancak hisseli tapunun bazı riskleri olduğu için genellikle pek tercih edilmez. Hisse satın almak yerine tüm gayrimenkul satın alınmak istenir. Peki hisseli tapunun riskleri nelerdir?

HİSSELİ TAPULAR BELİRSİZDİR

Hisseli paylaşıma sahip tapulara ait olan tapu senetlerinde kimin, hangi oranda hisse sahibi oldukları yazılıdır. Ancak bu gayrimenkullerde malikler tüm kısımlara hisse payları oranında ortaktırlar. Gayrimenkulün hangi kısmının, kim tarafından kullanılacağı da belirsizdir. Bu nelirsizlik büyük sorunlara neden olabiliyor ve taraflar sahibi oldukları gayrimenkullerden yararlanamayabiliyorlar.

HİSSEDARLAR ARTABİLİR

Hisseli tapularda hissedarların sayısı da mesele olmaktadır. Zaten muhtemelen anlaşamayan hissedarların sayısı ölüm ve miras gibi gelişmelerle artmaktadır. Bu şekilde ortak sayısı artarken gayrimenkul üzerinden tasarrufta bulunma imkanı da azalmaktadır. Bu gayrimenkuller değerinde satılamama veya hiç satılamama riski ile karşı karşıyadır.

HİSSE SATIŞI YAPMAK ZOR!

Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulde ortaklardan birisi hissesini üçüncü bir kişiye satmak isterse bunu yapamıyor. Şufa hakkı adı da verilen önalım hakkına göre öncelik hissedarlara aittir. Eğer hisse satışı yapılacaksa bu önce diğer hissedarlara teklif edilmelidir. Eğer bu yapılmadan satış olursa hisse sahipleri yeni ortağın payını sadece satış bedelini ödeyerek geri alabilirler.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI İLE ZARARA UĞRAYABİLİRSİNİZ

Hisseli tapuya sahip olan gayrimenkuller için ortaklardan birisi ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Böyle bir durumda eğer gayrimenkul fiziki olarak bölünebiliyorsa hakim tarafından böünür ve hissedarlara taksim edilir. Ancak bölünme mümkün değilse gayrimenkul satılarak elde edilen gelir hissedarlara hisse payları oranında dağıtılır. Genellikle bu şekilde satışlarda gayrimenkuller değeri altında satılır. Buna bir de mahkeme masrafları eklenince zarar katmerlenir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri