İBB'den kentsel dönüşüm kira yardımı ve faizsiz kredi desteği kararı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi riskli yapılarak için çok önemli bir karar aldı. Buna göre kira yardımı yükseltildi ve ev sahiplerinin yanında kiracıların da kira yardımı alabilmelerini sağlayan değişiklik onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde bugün kentsel dönüşümlerle alakalı olarak çok önemli kararlar alındı. İBB alınan yeni kararlar ile beraber İstanbul’da dönüşüme girmesi gereken riskli binaların dönüşümünün sağlanabilmesi için vatandaşları destekleyecek.

İBB'DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE KREDİ DESTEĞİ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kira desteği olarak vatandaşlara 3.500 TL kira yardımı yapılmasına dair kısa süre önce karar alınmıştı. Bu kira yardımından ise sadece ev sahipleri yararlanabiliyorlar. İBB’nin hızlı tarama yöntemi ile tespit ettiği 318 riskli bina için özel bir karar alındı. İBB, aldığı bu karar ile kentsel dönüşüm kira yardımını 4.500 TL olarak belirledi. 18 ay boyunca vatandaşlara bu kira yardımı yapılabilecek ve kiracılara da bu kira yardımı ödemesi verilecek. Kiracılara verilecek kira yardımı ise 12 ay olarak belirlendi.

Ayrıca bu binalarda ikamet etmeyen ama hak sahibi olan vatandaşlara da 18 ayı geçmemek şartıyla aylık 3.000 TL kira yardımı yapılmasına karar verildi. İBB’nin yetkisinde olan riskli alan ve rezerv alan sınırları içerisinde kalan diğer binalar için de kiracılara ve ev sahiplerine de aynı şekilde kira yardımları verilecek.

Evlerini kentsel dönüşüme sokmak isteyenlere kredi desteği verilmesine dair de karar alındı. Hazırlanan yeni finans modeline göre KİPTAŞ, İmar AŞ ve Bimtaş üzerinden İstanbul Yenileniyor platformuna başvuru yapılarak bu krediden yararlanmak mümkün olacak. Krediyi kullanan vatandaşlar sadece anapara ödemesi yapacaklar. Kredinin faizini ise İBB üstlenecek. Bu krediden yararlanmanın şartları da belirlendi. Buna göre dönüşecek binanın riskli yapı tespiti yapılmış olmalı, yenileme konusunda uzlaşma sağlanmalı, hak sahibinin hane içi toplam geliri net asgari ücretin iki katını geçmemeli. İBB tarafından verilecek olan kentsel dönüşüm kredisinin üst limiti 1 Milyon TL olacak. 10 yıl vadeli olacak bu krediden yararlanacak hak sahipleri en fazla bir ev için kredi desteği alabilecekler.

Emlak Haberleri Haberleri