İcra Takibinde Mağdur Olmayın, Her Mal Haczedilemez! İşte Haczedilemeyen Maaşlar, Mallar Listesi

İcra konusunda bilinmeyen bazı detaylar mevcut. Herhangi borç veya başka bir nedenden dolayı icra takibine düşmüş olan vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu hakların başında her malın haczedilemeyeceği. Bunun dışında icra takibi öncesi ve sonrasında vatandaşların hakları bulunuyor. İcra sürecinde gözden kaçabilecek ancak vatandaşların bilmeleri gereken bu hakları derledik. .

İcra konusunda bilinmeyen bazı detaylar mevcut. Herhangi borç veya başka bir nedenden dolayı icra takibine düşmüş olan vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu hakların başında her malın haczedilemeyeceği. Bunun dışında icra takibi öncesi ve sonrasında vatandaşların hakları bulunuyor. İcra sürecinde gözden kaçabilecek ancak vatandaşların bilmeleri gereken bu hakları derledik.

Bilindiği üzere icra takibi konusu oldukça detayları bulunan işlemlerin başında geliyor. Bu süreçte hem alacaklı olan tarafından hemde hakkında icra takibi bulunan vatandaşların önemli ve bizmeleri gereken hakları bulunuyor. Vatandaşların bilmediği yada gözden kaçırabildiği bu hakları tüm yönleriyle ele aldık.



İLK BİLİNMESİ GEREKEN İCRA TAKİBİNE İTİRAZ



Hakkında icra takibi başlatılan vatandaşların ilk bilmeleri gereken husus itiraz işlemleri. Vatandaşlar icra takibi için itirazda bulunabilirler. İcra takibi işlemlerinde süreç çok önemli 7 günlük bir zaman zarfında itiraz hakları bulunan vatandaşlar bu iki şekilde yapabilirler.



1-) İlamsız icra takiplerilerinde vatandaşlar 7 gün içerisinde itirazlarını yapmak durumundalar. İtiraz işlemleri icra takibinin başlatıldığı icra dairesiye yapılacak. Başvurular icra dairesi üzerinden sözlü ve yazılı olarak yapılabilir. Burada bilinmesi gereken noktalardan birisi icra takibinin başlatıldığı icra dairesine erişim zor ise başvurular herhangi bir icra dairesi üzerinden ilgili icra dairesine ulaştırılmak üzere yapılabilir.



2-) Mahkeme kararı ile yapılan icra takiplerinde ise borçlu doğrudan doğruya o icra dairesine başvurup itirazda bulunamaz. Burada başvuru yapılacak kurum icra hukuk mahkemesi olacak. Bu itiraz işlemlerinde de 7 günlük itiraz süreci bulunuyor.



HANGİ MALLAR HACZEDİLEMEZ?



Hakkında icra kararı çıkmış ve haciz kararı uygulanmış olan vatandaşların bu süreçte de hakları bulunuyor. Bu haklarda vatandaşların haczedilemeyecek malları bulunuyor. İşte o mallar,



Maaşlar Konusunda



* SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşı. Çalışanın maaşının dörtte birinden fazlası. Ordu ve zabıta hizmetlerinde malül olanların emeklilik maaşı ile ailelerine bağlanan maaşlar. Öğrenci bursları. Bedeni zarar nedeniyle kişinin kendisine ve ailesine ödenen tazminatlar.



Mallar Konusunda



* Aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya ve aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması halinde bunlardan biri. Bedeni çalışmasına bağlı işyeri sahibinin mesleğini sürdürmesi için gerekli olan her türlü eşyası. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları. Borçlunun hali ile münasip (yaşantısı ile uyumlu) evi.



Çiftçi ve Hayvanclıkla Uğraşanlar için



Çiftçinin geçimi için zaruri olan alet edevat ve nakil vasıtası. Hayvan yetiştiricisinin üç aylık yem ve yataklıkları.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri