İddianame Hazırlandı: Doğanlar Apartmanı Neden Çöktü?

30 Ekim tarihinde meydana gelen ve merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi olarak açıklanan 6.6 büyüklüğündeki depremde çöken binalardan biri de Doğanlar Apartmanı olmuştu. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi savcılık tarafından hazırlanan Doğanlar Apartmanı iddianamesini kabul etti. Doğanlar Apartmanı neden çöktü, nerede?

Türkiye 30 Ekim tarihinde İzmir'de meydana gelen depremle sarsılmış, 6.6 şiddetindeki depremde ne yazık ki yıkılan binalar olmuş, çok sayıda kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybederken arama kurtarma çalışmaları yakından takip edilmişti. 15 kişinin hayatını kaybettiği 12 kişinin ise enkaz altından yaralı olarak çıkarıldığı Doğanlar Apartmanı da depremin simgeleri halinden birine gelmişti.

Arama kurtarma çalışmaları ve enkaz altından çıkarılan kişilerin görüntüleri ile İzmir depreminin unutulmazları arasına giren Doğanlar Apartmanı hakkında savcılık tarafından hazırlanan iddianame İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

DOĞANLAR APARTMANI NEDEN ÇÖKTÜ?

Hazırlanan iddianamede savcılık tarafından son derece çarpıcı açıklamalara yer verildi. İzmir'in Bayraklı ilçesinde yer alan ve B blokun tamamen yıkıldığı Doğanlar Apartmanı için savcılık özel bir bilirkişi heyeti oluşturdu. Bu heyette İstanbul Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 7 kişi yer aldı.

İddianemede "İzmir'in 1. dereceden deprem bölgesi içerisinde bulunuyor olması hususları göz önüne alındığında, şüphelilerin mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerinin sonuçlarını öngördükleri, buna rağmen deprem sonrası tamamen yıkılan Doğanlar Apartmanı B bloku yapıldığı döneme ait mevzuata, yapı tekniğine ve mesleklerinin gerektirdiği kurallara uygun yapmadıkları, plan ve projenin hazırlanmasında statik hesapların yapılmasında hatalarının bulunduğu, plan ve projeye uygun kalite ve gerekli yeterli malzemeleri kullanmadıkları, şüphelilerin kusurlu eylemleri sonucunda ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği görülmektedir" ifadeleleri ile binada tespit edilen kusurlar açıklandı.

Binanın o günkü deprem yönetmeliğine dahi uygun inşa edilmediği, alınan beton karot numuneleri üzerinden yapılan incelemede projede belirtilen beton dayanım sınıfına uygun olmadığı, proje betonarme donatısı sınfının paftalarda dahi yer almadığı belirtilirken binanın yıkılma nedeni;

Projelendirmedeki eksikler,

İnşaatta kullanılan malzemelerin kalitelerinin yetersiz olması,

Hem uygulama hem de işçilikte yapılan hatalar,

Yapı denetimindeki eksikler olarak sıralandı.

Emlak Haberleri Haberleri