Bazı emlak terimleri sık sık karşılaşılsa da anlamları çok da fazla bilinmiyor. Bunlardan birisi de ifrazlı arsadır. Peki ifrazlı arsa nedir ve ifraz işlemi ile arsalarda ne amaçlanmaktadır. Her arsa için ifraz işlemi yapılabilir mi? İfraz işlemi yapacak olanlar hangi yolları takip etmelidirler?
İFRAZLI ARSA NEDİR?
İfraz bir tapu belgesi üzerinde değişiklik yapabilmektir. Tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kaydedilmiş arsalar ifraz işlemi ile birden fazla parsele dönüştürülebilirler. Bir arsanın çok sayıda parsele ayrılmasına ve bu parseller için ayrı ayrı tapulandırma yapılması ile ortaya çıkan arsalara ifrazlı arsa denir. Yeni büyükçe bir arsanın niteliğini bozmadan bölme işlemidir.
İFRAZ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
İfraz işlemi yapılabilmesi için tapu müdürlüklerine başvuru yapılması gerekir. Bu başvurularda bazı belgeler talep edilecektir. Öncelikle ayrılacak olan arsa için bir çalışma yapılması gerekiyor. Serbest mühendislerce düzenlenen ve doğruluğu da kadastro müdürlüğünce de onaylanan, bir üst yazıyla bağlanmış değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve ek belgeleri gerekmektedir. Ayrıca ifraz işlemi yapılacak arsanın sahibinin veya kanuni temsilcisinin kimlik belgesi istenmektedir.
İfraz işlemi sırasında tapu belgelerine yapıştırılmak üzere son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf da talep edilebilir. Yapılacak ifraz işlemi için arsanın bulunduğu yerin belediye encümeni veya il idare kurulunun olumlu görüşünün olduğu karar ta istenmektedir.
İFRAZ İŞLEMİ BEDELİ NE KADARDIR?
Bir arsa için ifraz işlemi yapılacaksa bunun bir bedeli olmaktadır. Bu bedel de standart bir fiyat tarifesi şeklinde değildir. İfraz işlemi yapılacak arsanın kayıtlı değerinin üzerinden binde 11,38 oranında işlem bedeli alınmaktadır.