İhracatta yavaşlama başladı! İnşaat malzemeleri ihracat rakamları belli oldu!

İMSAD tarafından İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi açıklandı. İnşaat malzemelerinin ihracatında Eylül ayının ardından Ekim ayında da düşüş meydana geldiği bildirildi.

Dünyada resesyon etkilerini tüm ülkeler hissetmeye ve Türkiye’de de ihracat verilerinde zayıflama meydana gelmeye devam ediyor. İnşaat malzemeleri sanayi dış ticaret performansı Ekim ayında 2,49 milyar dolar ile değer açısından yılın en düşük ikinci aylık verisi oldu. Bir önceki yıla göre inşaat malzemelerinin değer açısından ihracatında yüzde 10,6 oranında düşüş kaydedildi. Miktar açısından ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,9 oranında azalma kaydedildi. Ekim 2022’de Türkiye’de 4,18 milyon ton inşaat malzemesi ihraç edildi.

İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACAT RAKAMLARI DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİ

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık birim fiyatında Ekim 2022 döneminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artış meydana geldi. 2021 yılı Ekim ayında ortalama ihracat fiyatları kilogram başına 0,52 dolardı. Bu yıl ise kilogram başına 0,59 dolara çıkıldığı görüldü. Ortalama ihracat birim fiyatında düşüş eğilimine girildiği görülüyor.

İnşaat malzemelerinin yıllık ihracat verileri de alarm veriyor. Ağustos ayında son 12 aylık toplam ihracat rakamı 35 milyar dolara yaklaşmıştı. Ekim ayında ise yıllık ihracat rakamı toplamı 34,3 milyar dolar oldu. İnşaat malzemelerinin ihracatı miktar olarak da 59,97 milyon tona düştü. İnşaat malzemesi pazarlarında ekonomik yavaşlamanın etkisi çok açık bir şekilde hissedilmeye başlandı.

İnşaat malzemesi ithalat rakamları da belli oldu. Ekim 2022 döneminde bir önceki yıla göre inşaat malzemesi ithalatı 867 milyon dolara düştü. Ancak geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 35 üzerinde gerçekleşti. İthalatta değer olarak yükseklik muhafaza ediliyor. Miktar olarak ise gerileme kaydedildi. İnşaat malzemeleri ithalatında birim fiyat ise kilogram başı 3,16 dolar oldu.

Emlak Haberleri Haberleri