İkinci El Ev Alımında Tapu Harcı Ne Kadardır?

İkinci el ev alırken ne kadar tapu harcı ödenmesi gerektiği merak ediliyor. 2. el tapu devrinin maliyeti nedir? İkinci evler için kaç TL tapu harcı ödenmesi gerekir?

Gayrimenkul devir işlemlerine dair çok önemli detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar gayrimenkul alım satımlarını direkt olarak etkilemektedir. Bunlardan birisi de bir ev satın alırken çıkacak olan tapu masrafıdır. İkinci el evler için tapu harcı tarifesi nedir? Ne kadar tapu harcı ödenerek ikinci el konut için devir işlemi yapılabilir?

İKİNCİ EL KONUTLAR İÇİN TAPU HARCI 2022

Bir evin tapusunun devri sırasında ödenmesi gereken tapu harcının değeri sıfır veya ikinci el konut olunmasına göre değişmiyor. Tüm gayrimenkuller için aynı hesaplama ile tapu masrafı çıkarılmaktadır. Ancak bu hesaplama eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Aksi durumda bazı olumsuz gelişmeler yaşanabilir?

TAPU HARCI HESAPLAMA 2022

Bir evi satın alıp tapu devrini gerçekleştirmek isteyenler ne kadar tapu harcı ödemeleri gerektiğini merak ediyorlar. Bunun hesaplanabilmesi için devir işlemleri yapılacak gayrimenkul yani ev için tapuya bildirilen satış bedeline bakmak gerekiyor. Bu satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak vatandaşlardan tahsil edilmektedir. Yüzde 2’lik kısım alıcı tarafından, yüzde 2’lik diğer kısım ise satıcı tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar anlaşırsa alıcı veya satıcı tapu harcının tamamını ödeyebilir. Bunun önünde yasal bir engel yoktur.

TAPUYA SATIŞ BEDELİ DÜŞÜK BİLDİRİLİRSE NE OLUR?

Türkiye’de vatandaşların sık sık yaptıkları satışı yapılan gayrimenkuller için daha düşük tapu harcı ve vergi ödemek amacıyla düşük bir fiyatın tapuya bildirilmesi oluyor. Ancak bu durumun bazı önemli riskleri bulunuyor. Öncelikle Hazine ve Maliye Bakanlığı bu satışın denetimini yapacaktır. Eğer tapuda düşük bir satış bedeli belirlenmişse cezai işlem uygulanmaktadır. Bu verilen cezanın tutarı ödemekten kaçınılan tapu masrafının katlarca daha yüksek olduğu bildirildi.

Emlak Haberleri Haberleri