İkinci El Konut Kredisi Faizlerinin Yükseltilmesini İnşaat Sektörü Umursamadı!

Türkiye'de kamu bankaları tarafından verilen düşük maliyetli konut kredilerinde yaşanan faiz arttırımı konusunda İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de kamu bankaları tarafından verilen düşük maliyetli konut kredilerinde yaşanan faiz arttırımı konusunda İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım değerlendirmede bulundu. İkinci el konutlar için verilen konut kredisinde faiz arttırımının önemli olmadığını söyleyen Nazmi Durbakayım, sıfır konutların satışına daha fazla odaklanılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de kamu bankarı Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından Haziran ayı başında başlatılan düşük maliyetli konut kredisi kampanyaları konut satışlarının rekor seviyelere çıkmasını sağladı. Uygun imkanlarla kullanılan krediler çok sayıda vatandaşı ev sahibi yaptı.



KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSELDİ



Kamu bankalarının sıfır konutlara uyguladığı aylık yüzde 0,64 faizli finansman desteği büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Ancak ikinci el konutlar için yine kamu bankaları tarafından verilen konut kredilerinin aylık faiz oranları yükseltildi. Buna göre vatandaşlar ikinci el konut kredisi almak istediklerinde aylık yüzde 0,87 faiz ödemek durumunda kalacaklar.



İKİNCİ EL KONUTLAR İÇİN VERİLEN KREDİNİN FAİZİNİN YÜKSELTİLMESİ ÖNEMLİ DEĞİL



Konut kredilerinde meydana gelen faiz arttırımı konusunda İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım bir değerlendirmede bulunarak, “İkinci el konutlar için yapılan faiz arttırımı önemli bir mesele değil. Dikkat edilmesi gereken sıfır konutlar için verilen konut kredilerinde faizlerin aynı olmasıdır. Bizim sıfır konutların satışını teşvik etmemiz lazım.” dedi.



İKİNCİ EL KONUT SATIŞININ SEKTÖREL FAYDASI YOK!



İkinci el konutların satışının sektörel bir faydasının olmadığını söyleyen Nazmi Durbakayım, “İkinci el konut satışlarında evin sahibi zaten var. Sadece bu el değişiyor. Bunun sektörel bir kazanımı yok, olmasa da olur. Sıfır konutlarda ise fayda çok büyük oluyor. 250 alt sektör bu satışlardan etkileniyor. Ekonomiye hareket geliyor, yeni projelerin önü açılıyor. Faizler yüzde 1'in altında kaldıkça pronlem yok.” ifadelerini kullandı.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri