İmar barışı kapsamındaki yapıların yapı kayıt belgesi devredilebilir mi?

İmar kapsamına alınmış taşınmazlar için yapı kayıt belgesinin devri konusu merak konusu oldu. Emlak uzmanı Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin bilgileri aktardı.

Günümüzde birçok kişinin aklında soru işareti yaratan imar kapsamındaki yapılar için yapı kayıt belgesi devredilebilir mi konusu açıklığa kavuşturuldu. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, imar barışı kapsamında değerlendirilen yapılar için oluşturulan yapı kayıt belgelerinin devir edilebileceğini aktardı.

İmar barışı kapsamındaki yapıların yapı kayıt belgesi devredilebilir mi?

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, imar barışı kapsamında değerlendirilen yapılar için oluşturulmuş yapı kayıt belgelerinin devir edilebileceğini açıkladı. Özelmacıklı, yapı kayıt belgesinin, başvuru sahibinin vefatı halinde mirasçıların talebi üzerine, bu yapının satılması halinde satın alan yeni malik üzerinde ve yapı kayıt belgesi işlemleri için vekaletname ile vekil tayin edilen kişinin azledilmesi halinde, yeni vekile ya da yapı sahibi üzerine devredilebilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Yapı kayıt belgesi devir işlemi için hangi belgeler gerekli?

Konu hakkındaki açıklamalarına devam eden Özelmacıklı, yapı kayıt belgesinin başvuru sahibinin vefatı halinde, vefat sonrası devir işleminin yapılabilmesi için noter onaylı mirasçılık belgesi ve yapıp kayıt belgesinin aktarılacağı kişiye ait TC kimlik numarasını gösteren belge, adres ve iletişim bilgileri gerektiğini belirtti. Buna ek olarak satışı gösterir belge, alıcıya ait TC kimlik numarasını gösteren belge, adres ve iletişim bilgileriyle bir dilekçe ekinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu belgeler ile yapı kayıt belgesinin e-Devlet sistemi üzerinden söz konusu kişinin e-devlet hesabına aktarılmasıyla devir işlemlerinin yapılabileceğini açıkladı.

Yapı kayıt belgesinin mutlaka olması gerekiyor

Özelmacıklı, taşınmaz alım ve satımında yapı kayıt belgesinin oldukça önemli olduğunun altını çizerek, yapı kayıt belgesi verilen yapılara talep edilmesi halinde ilgili mevzuatta tanımlanan geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanmasının mümkün olduğunu söyledi. Buna ek olarak da yıkım kararı alınmış ve tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal edilebilmesi açısından kolaylık sağladığını da sözlerine ekledi.

Emlak Haberleri Haberleri