İmar Kanunu Değişikliği Geliyor, Rant Vergisi Yeniden Gündemde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı en son 4 sene önce gündeme gelen rant vergisi için yeniden düğmeye bastı. İmar kanunu değişikliği ile rant vergisi hayata geçirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı en son 4 sene önce gündeme gelen rant vergisi için yeniden düğmeye bastı. İmar kanunu değişikliği ile rant vergisi hayata geçirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı o dönemde adına rant vergisi denilen yeni vergi düzenlemesini yeniden gündemine aldı.



Yapılacak olan yasal düzenlemenin ardından imar planında yapılan değişikliklere bağlı olarak arsada değer artışı yaşanması durumunda bu değer artışı vergi olarak devletin kasasına aktarılacak.



2016 Senesinde Uygulamaya Alınacaktı



O dönemde büyük tartışmalara neden olan rant vergisi ilk olarak 2014 yılında kamuoyu gündemine taşınmış, büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rant vergisini 2016 yılında hayata geçireceğini duyurmuş ancak çalışmalarda nihai bir sonuca varılamamıştı.



Bakanlık 4 yıllık bir aranın ardından 3194 sayılı İmar Kanunu üzerinde değişiklik yaparak rant vergisini hayata geçirmeye karar verdi.



İmar planında kat değişikliği yaparak kat sayısının yükseltilmesi ya da arsa görülen yere AVM yapılması gibi nedenlerle yaşanan değer artışları bundan sonra rant vergisi olarak devletin kasasına girecek.



İmar Kanunu Değişikliği Kanun Taslağı Hazır



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rant vergisini de içeren 12 maddelik kanun taslağı hazırladı. Bu taslak içerisinde yer alan “Yoğunluk artışı, bina yüksekliği, kat adedi, kullanım amacı değişikliğine yönelik uygulama imar plan değişikliği sonucu değerinde artış olan taşınmaz maliklerinden, taşınmazın artan arsa değerinin tamamı ‘değer artış payı’ olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde, imar planı değişikliği sonucunda taşınmazın imar durumunda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınır ve 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kanun’un 11’inci maddesinde belirtilen bedel tespiti esasları gözetilir” maddesi ile rant vergisi hayata geçirilmiş olacak.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"


Emlak Haberleri Haberleri