İmar planı değişikliği değer artışı için uygulanan pay hakkındaki yeni yönetmelik 15 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. İmar planı değişikliği ile Meydana Gelecek Değer artış Payı Hakkında yönetmelik kapsamında önemli düzenlemeler hayata geçirilmiş oldu. İmar planı değişikliği ile Meydana Gelecek Değer artış payı üzerinden vatandaş artık vergi ödeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan ve halk arasında rant vergisi ismi ile anılan İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik haberimizde...
İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik 15 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmelik kapsamında imar planı değişikliği sonucu taşınmazda meydana gelecek değer artışının değer artış payı olarak kamuya kazandırılmasında; bu payın kapsamı, tespiti, kesinleşmesi, ödenmesi ve dağıtımına ilişkin iş ve işlemler ile diğer iş ve işlemlere yönelik usul ve esaslar belirlenmiş oldu.
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR DEĞER ARTIŞ PAYI HAKKINDA YÖNETMELİK
KİMLER DEĞER ARTIŞ VERGİSİ ÖDEYECEK?
Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine 5 inci maddede belirtilen şekilde gerçekleştirilecek plan değişiklikleri sonucunda değerinde artış olan taşınmazın artan değerinin tamamı,
Mahkemece imar planı iptal edilerek plansız kalan taşınmazlarda, idareye sunulan yeni plan teklifleri ile iptal edilen plan koşulları arasındaki değer farkı oluşanlar vergi ödeyecekler.
KİMLER DEĞER ARTIŞ VERGİSİ ÖDEMEYECEK?
(1) 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki;
a) Riskli alanlardan,
b) Rezerv yapı alanlarından,
c) İçerisindeki yapıların riskli yapı olarak tespit edildiği parsellerde, riskli yapının mer-i imar planı ve plan notları ile verilmiş emsale esas inşaat alanının bir buçuk katına kadar artan kısmına ilişkin plan değişikliklerinden,
(2) Kamu yatırımları ile kamu mülkiyetindeki alanlardan,
(3) Mazbut ve mülhak vakıflara ait alanlardan,
(4) İmar planlarında yençok: Serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerin 3194 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen usullere göre yapılacak imar planı değişikliklerinden,
(5) Yapı ve nüfus yoğunluğunu artırmamak, düzenleme ortaklık payı olarak ayrılan alanlardan azalmaya neden olmamak kaydı ile ada veya parsel bazında yol düzenlemelerine, cephe hattı düzeltmelerine, imar hattı düzenlemesine konu plan değişikliklerinden değer artış payı ödemesi alınmayacak.
DEĞER ARTIŞ PAYI NE KADAR, RANT VERGİSİ HESAPLAMA NASIL OLACAK, KAÇ LİRA OLARAK ÖDENECEK, ÖDENMEZSE NE OLUR?
Söz konusu değer artışı nedeni ile oluşacak olan vergi kurulacak olan takdir komisyonları tarafından belirlenecek. Belirlenen vergi en geç taşınmazın ilk satışında veya inşaat ruhsatının alımı aşamasında önce Bakanlığın muhasebe birimi hesabına ödenecek.
Değer artış payının ödenmemesi halinde, imar planı değişikliği yapılan taşınmaz için hiçbir koşulda satış izni verilmeyecek, yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.
RANT VERGİSİ 2020 KANUNU RESMİ GAZETE İLE YAYIMLANARAK HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve halk arasında rant vergisi olarak anılan değer artış vergisi resmen yürürlüğe girmiş oldu.