Uluslararası Para Fonu (IMF) oldukça çarpıcı bir rpor ile şaşkınlık yarattı. Özellikle konut piyasası ile alakalı olarak yapılan değerlendirmeler Türkiye özelinde şaşkınlıkla karşılandı. IMF konut piyasası için hangi tahminlerde bulundu? Konut fiyatları için IMF'nin tahmini ne oldu? Konut fiyatları artmaya devam edecek mi?
KONUT FİYTALARI İÇİN IMF'DEN ÇOK KESKİN DÜŞÜŞ TAHMİNİ
IMF'nin yayınladığı son raporda başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere dünyadaki tüm merkez bankalarının pandemi destekleri ile piyasaları fonladıkları ve artık bu fonlamanın sonuna yaklaşıldığı ifade edildi. Bu fonlamaların sona ermesiyle beraber konut fiyatlarında tüm dünyada çok keskin bir düşüş riski ile karşı karşıya kalacağı ilan edildi.
KONUT PİYASASINDA YÜZDE 22 FİYAT DÜŞÜŞÜ BEKLENTİSİ
Konut fiyatlarına dair uyarılarda bulunan IMF'nin raporunda fiyatlarda aşağı yönlü risklerin güçlendiği bildirildi. IMF'nin tespitlerine göre önümüzdeki 3 yıl boyunca en kötü senaryo gerçekleşirse konut fiyatlarında düşüşler gelişmiş ekonomilerde yüzde 14 ve gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 22 oranında gerçekleşecek. Bu denli büyük bir düşüşün meydana gelmesi konut piyasası için aynı zamanda büyük bir kriz tahmini anlamına geliyor.
BANKALAR 2008 KRİZİNE GÖRE ÇOK DAHA GÜÇLÜ
IMF oluşan ekonomik ortam ile 2008 yılındaki kriz ile de bağlantı kurarak piyasaların aynı gerginlikte olduğunu ama bankacılık sisteminin şu anda o döneme göre daha güçlü olduğunu bildirdi. Olası bir büyük konut krizinde bankaların devreye girme imkanının bulunduğunun altı çizildi.
TÜRKİYE'DE KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
IMF tarafından yayınlanan bu raporun ardından Türkiye'de emlak piyasasında tartışmalar başladı. Konut fiyatlarında yüzde 22 oranında bir düşüşün meydana gelebileceğine dair tahminin Türkiye için gerçekleşebilir olmadığı ifade edilirken bahsedilen kapsama Türkiye'nin girmeyeceği düşüncesi ön plana çıktı.
Türkiye'de inşaat maliyetlerindeki yükselişlere bağlı olarak konut fiyatlarında artışlar meydana geldi. Hatta gayrimenkül sektörünün uzman isimlerine göre konut fiyatlarına asıl zamlar da henüz yapılmadı. Merkez Bankası'nın pandemi sürecinde emlak piyasasına yönelik önemli bir para akışı sağlamadığını ve bundan dolayı da fonlamanın durdurulmasının Türkiye için geçerli olmayacağı düşüncesi piyasanın ortak fikri haline geldi.