Döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve ekonomide yaşanan sorunlardan en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat sektörü yaşanan sorunları masaya yatırmak ve çözüm önerileri sunmak adına 17-19 Aralık tarihleri arasında Antalya'da Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı düzenlemişti. Düzenlenen çalıştayda ev sahipliği yapan İMKON merakla beklenen sonuç bildirgesini yayımladı.
Büyük ve Güçlü Türkiye'nin inşaası için çalışmalarını sürdüren inşaat sektörünün koronavirüs salgını ve ortaya çıkardığı ekonomik sorunlardan nasıl etkilendiğinin değerlendirildiği sonuç bildirgesinde hükümete çağrı yapıldı. İMKON demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere fahiş fiyat artışlarına dikkat çekerken gelen zamların inşaat sektörünü durma noktasına getirdiği uyarısında bulundu.
MÜTEAHHİTLER ODASI KURULACAK!
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu'nun ev sahipliğinde yapılan ve Türkiye'nin pek çok ilinden müteahhitlerin katıldığı çalıştayın sonuçlarının değerlendirildiği sonuç bildirgesinde ekonomik krizin çıkardığı fahiş fiyat artışlarının sektörün önündeki en büyük sorun olduğu vurgulandı. İnşaat sektörünün Türk ekonomisi için olan öneminin belirtildiği açıklamada sektörün istihdama verdiği desteğin yanı sıra 250 alt sektörü de beslediği belirtilerek lokomotif sektör vurgusu yapıldı.
İMKON Genel Sekreteri Alaattin Çakır tarafından imzalanan bildirgede öne çıkan maddeler şu şekilde sıralandı:
- Dövizdeki artışla izah edilemeyecek olan fiyat artışlarına mutlaka müdahale edilmelidir,
- Stokçuluk ve fırsatçılık yapan kişiler nedeni ile konut fiyatları yükselmekte, vatandaş ev alamaz durama gelmektedir,
- Döviz kurunda yaşanan düşüşün inşaat malzemelerine hızlı bir şekilde yansıması sağlanmalıdır,
- Yapı müteahhitleri sınıflandırılması sorunları çözülmelidir,
- İnşaat sektörünün temsil edileceği Müteahhitler Meslek Odası acilen kurulmalıdır,
- Fiyat farkından mağdur olan kamu müteahhitleri için acilen devam eden işlerde fiyat farkı ve fesih kararnamesi çıkarılmalıdır,
- Kamu ve özel sektör yüklenicilerine malzeme tedarik sorunları nedeni ile ek süre tanınmalıdır,
- Yurt dışına iş yapılması konusunda müteahhitlere destek verilmelidir,
- Deprem riski unutulmamalı, kentsel dönüşüme hız verilmelidir,
- Vatandaşın ucuz ev sahibi olmasını sağlamak adına temel inşaat malzemelerine KDV indirimi yapılmalı, tapu harcı indirimi ve arsa üretim desteği sağlanmalıdır,
- Yeşil sertifikalı bina sayısı arttırılmalıdır.