İMSAD Mart 2019 Sektör Raporu Açıklandı "İnşaat Sektörü Küçülmeye Devam Ediyor"

İnşaat sektörü içerisinde bulunuğu sıkıntılı süreç nedeni ile küçülmeye devam ediyor. İMSAD tarafından açıklanan Mart sektör raporu finansman sıkıntılarını gözle önüne serdi.

İnşaat sektörü içerisinde bulunuğu sıkıntılı süreç nedeni ile küçülmeye devam ediyor. İMSAD tarafından açıklanan Mart sektör raporu finansman sıkıntılarını gözle önüne serdi.

İMSAD tarafından aylık olarak açıklanan sektör raporu verilerinin Mart 2019 dönemine ait olanı kamuoyu ile paylaşıldı.



Mart 2019 sektör raporu verilerine göre inşaat sektöründe yaşanan küçülme devam ederken sektörün bir numaralı sorunu ise finansman sıkıntılar olarak gösterildi.



İnşaat İşlerinde Yaşanan Küçülme İnşaat Malzemeleri Üretimini Olumsuz Etkiledi!



İMSAD tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılının Ocak ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2018 yılının Ocak ayına göre yüzde 24,3 küçüldü. Böylece 2018 yılının ikinci yarısında başlayan üretimdeki sert küçülme 2019 yılında da devam etti. Üretimdeki gerilemede inşaat işlerindeki küçülme ve iç talepteki keskin daralma etkili oldu.



Mevsimsellik ve iç piyasa koşullarının bozulması ile iç talep daralmaya devam etti. İhracattaki miktar artışı ise üretim kaybını telafi edemedi. 2019 yılının Ocak ayında 22 alt sektörün tamamında üretim geçen yılın aynı ayına göre geriledi. Birçok önemli alt sektörde yüksek üretim kayıpları yaşandı. 2019 yılı Ocak ayında en yüksek üretim düşüşü yüzde 53,9 ile hazır beton sektöründe oldu.



Parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 50,7, merkezi ısıtma radyatörleri ve su kazanları üretimi yüzde 37,8 düştü. Seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 30,1 geriledi. 14 alt sektörde üretim gerilemesi yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Soğutma ve havalandırma donanımları yüzde 0,7 ile en sınırlı üretim düşüşü yaşanan alt sektör oldu.



Sektör 2018 Yılını Yüzde 2 Küçülme İle Kapatmıştı!



Hatırlanacağı üzere inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2018 yılını yüzde 2 küçülme ile kapatmıştı. İnşaat malzemeleri ithalatında geçen yılın ikinci yarısında başlayan daralma yeni yılda da sürdü.



2019 Ocak ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,4 geriledi ve 539 milyon dolar oldu. İthalattaki sert düşüş aynı zamanda inşaat işlerindeki küçülmenin de yeni yılda sürdüğünü gösterdi. Döviz kurlarında sağlanan göreceli istikrara rağmen ithalat talebinde kuvvetli gerileme sürüyor.





Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri