Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe, dolar kurundaki ani artış nedeniyle sorunlar yaşanmaya başlamıştı. Maliyetlerin artması, gelirin gideri karşılamaması gibi nedenler inşaat sektörünü adeta çıkmaza soktu.
Ak Parti, sorunun çözüme kavuşturulması ve inşaat sektörünün aksamadan eskisi gibi devam etmesi için TBMM Başkanlığı'na teklif sunacak. Teklifte, fiyat farkına ilişkin düzenlemeler de yer alacak.
İnşaat Sektörünün Sorunları Çözülecek
Hükümet, son iki ayda ülkede yaşanan ekonomik sorunları çözmek için düğmeye bastı. Dar gelirliden üreticiye kadar tüm kesimler için çeşitli indirimler yayınlanırken, sıra inşaat sektörüne geldi.
Bilindiği üzere birçok inşaat firması kamuya da iş yapıyor. Maliyetlerin artması, kamuya yapılan yapıların tamamlanamamasına neden olurken bu durum hem firma hem de hükümet üzerinde baskı oluşturuyor. Müteahhitler fiyatlarda yaşadıkları sorunları önce meslek örgütlerine, daha sonra da milletvekilleri ile ilgili bakanlıklara iletti.
Dolardaki kur artışı gerekçe gösterilecek, malzeme alımında sorun yaşandığı ve müteahhitlerin işlerini tamamlamakta zorlandığı dile getirildi. Bu da özel yapımların dışında kamuya ait inşaatların teslim tarihiin aksamasına neden oluyor. Özellikle TOKİ evlerinin tesliminde inşaat sektöründeki bu sorun önemli bir rol oynuyor.
Konu son olarak Genel Kurul çalışmaları sırasında muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tarafından gündeme getirilmişti. Daha sonra AK PArti tarafından da konu ile ilgili çalışma başlatıldığını duyuruldu. İnşaat sektörü mensupları meclise sunulacak kanun teklifinin detayları ve neleri kapsadığı gibi konularda merak içerisinde.
4 Ocak'ı Bekleyin!
Şikayetlerin artması üzerine Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 4 Ocak tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunacakları kanunun içerisinde fiyat farkı kararnamesine imkan veren düzenlemenin de hayata geçirileceğini duyurdu. Bu açıklamadan sonra gözler 4 Ocak tarihine dikildi.
Yasa Neleri Kapsayacak?
Meclise sunulanacak kanun teklifi kapsamında, ilave fiyat farkı ödemesinin kamuya maliyetinin yüksek olması sebebiyle farklı opsiyonlar üzerinde duruluyor.Sektörün devit hakkı ile ilgili taleplerde değerlendirilse de bu durum şu an maliyetlerin yüksek olması nedeniyle pek mümkün görünmüyor. Son olarak 2008 yılında da benzer bir fiyat artış kararnamesi çıkarılmıştı.