İnşaat Birim Fiyatlarına Enflasyon Zammı Gelecek Mi? Kritik Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete ile yayımlandı. İnşaat birim fiyatları değişecek mi?

İnşaat malzemelerine gelen rekor zamlar sonrasında kamu müteahhitleri zora girmiş, devam eden işlerde ne yazık ki imzalanan sözleşmeler nedeniyle zararlar artmıştı. Kamu müteahhitleri iflas noktasına gelirken bir diğer sorunda yeni yapılacak olan ihalelerde yaşanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yılbaşında yayımlanan inşaat birim fiyatları ile bugünkü fiyatlar arasında büyük bir fark oluşurken bu da yeni yapılan ihalelerde teklif veren firma sayısını düşürmüştü. Yeni yapılan kamu ihaleleri riske girerken konu hakkında beklenen ilk adımı bakanlık attı.

İNŞAAT BİRİM FİYATLARINA ENFLASYON AYARI GELDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 02 Haziran 2022 Tarihli ve 31854 Sayılı Resmî Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 99) kapsamında inşaat birim fiyatlarına enflasyon ayarı getirildi. Yapılan düzenleme ile müteahhitlerin uzun süredir dillendirmiş oldukları inşaat birim fiyatlarına düzenlemenin kapısı aralanmış oldu.

Yayımlanan yeni yönetmelikte yapılan değişiklik kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkileri arasına “Bayındırlık ve iskân işleri ile ilgili şartname, tip sözleşme, yıllık rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri hazırlamak ve yayımlamak” maddesine “ve gerekli görülen hallerde yayımlanan rayiç ve birim fiyatları güncellemek” ifadesi eklenmiş oldu. Böylelikle bakanlığa fiyatları gerekli gördüğü durumda güncelleme hakkı verilmiş oldu. Bakanlığın kendisine verilen bu hakkı ne zaman kullanacağı merak konusu oldu.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri