İnşaat Ciro Endeksi Mart Ayında Yüzde 28 Yükseldi!

TÜİK Ciro Endeksleri, Mart 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre toplam ciro yıllık bazda yüzde 49,9 oranında artış gösterirken inşaat ciro endeksi yüzde 27,7 oranında artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Ciro Endeksleri Mart 2021 raporu verilerine göre ciro rakamlarında yükseliş Mart ayında devam etti.

Açıklanan rapora göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Mart 2021 döneminde yıllık bazda yüzde 49,9 oranında artış gösterdi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CİRO ENDEKSİ YÜKSELDİ!

Yükselen kredi faiz oranları ve inşaat maliyetlerine rağmen inşaat sektöründe ciro endeksi Mart ayında yükselmeyi başardı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan verilere göre inşaat sektörü ciro endeksi Mart ayında yıllık bazda yüzde 27,7 oranında artış gösterdi.

Yıllık bazda yaşanan bu yükselişin ana nedeni geride bıraktığımız sene koronavirüs salgının patlak verdiği Mart ayında inşaat sektöründe ilk şok dalgası nedeni ile yaşanan sert daralma olarak gösterildi.

Aylık bazda açıklanan veriler incelendiğinde ise sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2021 yılı Mart ayında aylık yüzde 5,3 ile sınırlı kaldı. Toplam cironun alt rakamları incelendiğinde 2021 senesinin Mart ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 5,7 oranında, ticaret ciro endeksi yüzde 5,6 oranında ve hizmet ciro endeksi yüzde 7,2 oranında artış gösterirken tek kayıp ne yazık ki inşaat ciro endeksi verisinde yaşandı.

Söz konusu dönemde inşaat ciro endeksi yüzde 4,2 oranında kayıp yaşadı. İnşaat sektöründe uzun süredir demir ve çimento fiyatlarında yaşanan sert yükselişler sektörü zora sokarken özellikle de demir fiyatlarında ki artış artık kamu müteahhitlerini iş yapamaz hale getirdi.

Emlak Haberleri Haberleri