İnşaat Faaliyetleri Yavaşlıyor

Hazır Beton Endeksi 2017 yılı Aralık Ayı Raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu endeks, Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) i

Hazır Beton Endeksi 2017 yılı Aralık Ayı Raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu endeks, Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) i

Hazır Beton Endeksi 2017 yılı Aralık Ayı Raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu endeks, Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat işleri ve bunlarla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumunu ve önümüzdeki günlerde beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır.


4 Endeks De Eşik Değerin Altında Kaldı


Hazır beton sektöründeki güven ilişkisini ve karşılıklı beklentiyi net bir sekilde yansıtan Hazır Beton Endeksinin düzenlendiği raporda, 4 endeks de bir önceki aya göre eşik değerin altında kalmıştır.

2017 yılı Aralık ayında, 2016 Aralık ayına göre, gelişmeler daha iyi gözlenmektedir. Bileşik bir endeks olan Hazır Beton Endeksi, 2016 yılının aynı ayıne göre %1 oranında artış göstermiştir. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ise, 2016 yılı Aralık ayına göre %1,6’lık artış göstererek tüm endeksler içinde en fazla artış gösteren endeks olmuştur.

Bir diğer endeks olan Hazır Beton Güven Endeksine bakacak olursak, 2016 Aralık ayına göre, %0,7’lik bir artış göstererek Hazır Beton Faaliyet Endeksinden sonra en yüksek artış gösteren ikinci endeks olarak raporlanmıştır. Yine de endeks değerlerinin beklenen eşiğin altında kalması ise, sektöre olan güvenin henüz hedeflenen düzeye erişmediğini açıkça göstermiştir.

Diğer önemli endeks ise Hazır Beton Beklenti Endeksidir. İnşaat sektöründeki gelecek dönemlerde yaşanması olası gelişmeleri göstermesi açısından önem arz eden bu endeks ise 2016 Aralık ayı değerlerine göre sadece %0,6 oranında artış göstermiştir. Buna karşılık inşaat sektöründe bahar ayları ile birlikte gelecek 3 ayda satışların artacağını düşünenlerin oranı da %26 ile sınırlı kalırken, satışların daha da azalacağını düşünenlerin oranının %44 olduğu gözlenmektedir.


Hazır Beton Faaliyetlerinde Yavaşlama


Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin 2017 yılının Aralık ayında beklenen eşik değerin altında kaldığını belirtmiştir. Tüm bu sebeplerden ötürü yaklaşık 9 aydır hazır beton sektörünün faaliyetlerinin azalma eğilimine girdiğini de söylemiştir.

Işık: “Güven Endeksi, son bir yılın en düşük değeridir. Aralık ayı ile birlikte hazır beton faaliyetlerindeki yavaşlama hissedilir hale gelmiştir. Yılın son ayında ise mevsimselliğin etkisi ile inşaat ve dolayısı ile hazır beton sektörlerinde bir yavaşlama ortaya çıkmıştır.” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri