İnşaat Maliyetine Rekor Zam Geldi, Müteahhitlerin Ellerindeki Kamu Projelerini Bitirmeleri Zora Girdi!

Çimento, demir ve hazır beton fiyatlarında yaşanan fahiş zamlar müteahhitleri iflas noktasına taşırken yaşanan zam krizi kamu projelerini de zora soktu.

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş pek çok üründe etkisini zam olarak göstermeye devam ederken yaşanan zam yağmurundan en çok inşaat malzemeleri nasibini aldı. İnşaat demiri fiyatı sadece son 1 aylık dönemde 3 bin TL birden zam görürken resmi rakamlara göre inşaat maliyet endeksi 1 yılda yüzde 115 artış gösterdi.

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi yüzde 115 artık gösterirken demir, çimento, hazır beton gibi şantiyelerin en çok kullanılan ürünlerinde ne yazık ki zamlar yüzde 250 - 300 seviyesine ulaştı. Pek çok şantiyede müteahhitler zorunlu olarak iş bırakma ya da yavaşlatmaya geçiş yaparken, yeni konut projeleri ise fiyatların yukarı yönlü seyri nedeni ile rafa kaldırıldı.

MÜTEAHHİTLERE KOŞULSUZ TASFİYE HAKKI VE DİNAMİK FİYAT FARKI KARARNAMESİ GELİR Mİ?

Bu süreçte sözleşme imzalayarak iş alan kamu müteahhitleri büyük zarara uğrarken artık batma noktasına gelen çok sayıda müteahhit hükümetten dinamik fiyat farkı kararnamesi ve şartsız tasfiye hakkı talep etmişti. Kamu müteahhitlerinin sesini duyurmak için platform kuran müteahhitler Ankara'da eylem yapma kararı almıştı. Gelen zamlardan yakınan bir diğer isim ise Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren olmuştu.

Eren yapmış olduğu açıklamasında "Girdi maliyetlerinde salgının başından 2021 yılının sonuna kadar, yüzde 278'i bulan artışlar yaşandı. Çıkarılan ilave fiyat farkı düzenlemesi ise müteahhitlerin sorunlarına çare olmadı. Yapılan düzenlemeyle projelere geçen yılın sadece son 6 ayı için ve yüzde 3-5 arasında değişen ilave fiyat farkı tanınması, yaralara merhem olamadı" diyerek yeni bir kararname talep etmişti.

Hükümetin kamu projelerini durma noktasına getireceği için koşulsuz tasfiye hakkına yanaşmadığı, fiyat farkı kararnamesi için ise yeni bir düzenlemeyi kabul ederek, üzerinde çalıştığı açıklandı. Sözleşmeyi koşulsuz tasfiye etme teklifi hükümet tarafından kabul edilmezken böyle bir kararın hem projelerin yapım süresini uzatacağı, hem de maliyeti büyük oranda arttıracağı belirtilirken bunu yerine dinamik fiyat farkı kararı çıkabileceği belirtiliyor. Daha önce çıkarılan fiyat farkı kararnamesi tarih ve koşullar nedeni ile müteahhitlerin tepkisini çekmiş, yaşanan sorunların çözümünden uzak bulunmuştu.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri