İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs Ayında Geriledi!

İMSAD tarafından hazırlanan ve inşaat sektörünün en önemli gösterge verileri arasında yer alan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 2 ayın ardından yeniden düşüşe geçti.

Ev fiyatları ve konut kiralarında rekor bir yükseliş yaşanmasına neden olan inşaat malzemeleri fiyatlarındaki dalgalanmanın ardından gözler Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi raporuna çevrilmişti. Açıklanan veri ile 2 aylık bir sürenin ardından endeks ilk defa düşüş gösterdi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayında 0,61 oranında düşüş yaşayarak 74,81 puan seviyesine gerilemiş oldu. Konut fiyatlarında yaşanan rekor artış, dolar kurundaki yükseliş ve ekonomide yaşanan dalgalanma nedeni ile müteahhitler yeni konut üretimine ara verirken inşaat faaliyetleri de durağanlaştı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SON DURUM NE?

İnşaat sektöründe yaşanan gidişatın önemli öncü verileri arasında yer alan inşaat malzemeleri sanayi endeksi Mayıs ayı raporuna göre inşaat sektörünün zirve yaptığı yaz dönemine giriş yapılmasına rağmen iç satışlar ve üretimde düşüş yaşandı. Kırılgan seviyede yer alan inşaat sektörü güven endeksinde kayıp devam ederken hem faaliyetlerde yaşanan durağanlaşma hem de ekonomideki belirsizlikler güveni sınırladı.

İç satışlardaki düşüş beklentisindeki gerileme beklenti endeksini de aşağıya çekerken yaz mevsimine giriş yapılmasına rağmen yaşanan düşüş erken bir zayıflama sinyali olarak değerlendirildi. İnşaat sektörü cirosunda ise enflasyondan kaynaklı sınırlı bir yükseliş yaşandı. Kamu müteahhitlerinin yaşadıkları zorluklar devam ederken çıkartılan ek fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi talepleri karşılamaktan son derece uzak kalmıştı. Yeni konut üretimi rakamlarında da düşüş devam etti.

Emlak Haberleri Haberleri