İnşaat Malzemelerine Fahiş Zam, Yeni Konut Üretimini Baltaladı! Müteahhitler Zorunlu Ara Verdi

Demir, hazır beton ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen fahiş zamlar müteahhitlerin yeni konut üretimlerine zorunlu ara vermesine neden oldu.

Ekonomik dalgalanma, yükselen dolar kuru, pandemi nedeni ile yaşanan tedarik sorunları ve son olarak Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş ile inşaat malzemeleri rekor zamlar görmüştü. Özellikle de yüzde 300'e varan demir ve çimento zamları müteahhitleri isyan ettirirken yaşanan krizi yeni konut üretimini de etkiledi.

Yaşanan yükseliş nedeni ile müteahhitler zorunlu olarak şantiyelerde işleri yavaşlatırken konut talebinin rekor seviyelere tırmandığı bir dönemde konut arzının azalması ile ev fiyatlarında yaşanan yükseliş katlandı. Konut fiyatlarına gelen zamlar vatandaşları zorlarken müteahhitlerden ev sahibi olmak isteyenleri üzecek yeni açıklamalar geldi.

KONUT FİYATLARI NE OLUR 2022? EV FİYATLARINA YENİ ZAM GELECEK Mİ?

Yükselen fiyatlar nedeni ile ev sahibi olmak her geçen gün biraz daha zorlaşırken Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, katıldığı özel bir televizyon kanalının canlı yayınında konut fiyatları için yeni açıklamalarda bulundu. Bayrak yapmış olduğu açıklamasında pandemiden sonra yaşanan küresel kriz nedeni ile inşaat malzemelerine fahiş zamlar geldiğini dile getirdi.

Bayrak şu anda müteahhitlerin nerede ise maliyetine konut satışı yaptığını belirterek "Bugün 120 metrekare bir dairenin arsa hariç metrekare maliyeti 5 bin ila 10 bin arası değişiyor. 5 Bin liradan baz alırsak ve arsa payını da eklersek maliyeti bir milyona geliyor. Yani anlayacağınız bu işten ne biz ne de halkımız memnun" diyerek yaşanan süreçte müteahhitlerin de mağdur olduğunu belirtti.

Müteahhitlerin taşın altına elini koyduklarını belirten Bayrak yapılan eleştirilere de yanıt vererek konut fiyatlarına yaz döneminde yeni zamların geleceğini, elinde imkanı olan kişilerin bitmiş dairelerden ev almalarını, yoksa zamlardan etkileneceklerini söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri