İnşaat Sektörü 2019 Yılının İlk 6 Ayında 500 Bin Konut Satışı Barajını Aştı!

İnşaat sektöründe yaşanan daralma, kredi faizlerindeki rekor yükseliş ve ekonomik kriz gibi pek çok olumsuz faktöre rağmen konut satışları 500 bin barajını aştı.

İnşaat sektöründe yaşanan daralma, kredi faizlerindeki rekor yükseliş ve ekonomik kriz gibi pek çok olumsuz faktöre rağmen konut satışları 500 bin barajını aştı. Peki, 2019 yıl sonunda 1 milyon baraj hedefi aşılabilir mi, konut satışlarında son durum ne, konut fiyatları yükselecek mi?

İnşaat sektörü 2018 yılında başlayan daralma ile girdiği 2019 yılında da ne yazık ki son derece zorlu bir sınav verdi.



Yükselen faiz oranları ve kamu kurumlarının tasarruf amacı ile projeleri askıya alması ile pek çok şirket batarken bazı şirketlerde konkordato ilan ederek ayakta kalmaya çalıştı.



Konut Satışları Yüzde 27 Düştü!



Açıklanan verilere göre 2018 yılının aynı dönemine oranla 2019 yılında ikinci çeyrek konut satışları ne yazık ki yüzde 27,1 oranında düştü.



Söz konusu dönemde konut sektöründe sadece 249 bin 363 adet konut satışı gerçekleştirilid. Konut fiyat endeksi artış oranı yavaşlarken kount satışlarında yaşanan daralma ile ikinci çeyrek inşaat sektörü için çok daha zorlu geçti.



Sıfır konut satışları yüzde 38,6 oranında azalış gösterirken ikinci el konut satışlarında ise yaşanan düşüş yüzde 17 ile sınırlı kaldı.



Konut satış rakamları için yaşanan düşüşün en büyük nedeni ise ipotekli konut satışlarında yaşanan erime olarak gösterildi.



İpotekli Konut Satışları Yüzde 60 Azaldı!



Bir önceki yılın aynı ayına göre ipotekli konut satışları adeta eridi.



Rekor seviyelere çıkan konut kredisi faiz oranları nedeni ile ikinci çeyrekte bir önceki yıla oranla ipotekli konut satış rakamları yüzde 60,2 oranında düştü.



İnşaat sektörü yaşanan düşüşü değerlendirirken en büyük etkinin ipotekli konut satışlarından kaynaklandığını savunurken Ağustos ayında başlatılan 0.99 konut kredisi kampanyası ile satışların yeniden artması bekleniyor.



İnşaat Sektörünü Yabancılara Konut Satışı Ayakta Tuttu



Söz konusu dönemde inşaat sektörü yabancılara yapılan konut satışı ile ayakta kalmayı başardı.



2019 yılı ikinci çeyrek döneminde yabancılara yapılan konut satış rakamları yüzde 58,5 oranında artış gösterdi. Yabancılar en çokİstanbul'dan ev satın alırken ikinci tercihleri ise Antalya oldu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri